Svet građevinarstva-nekretnina

Kvadrat stana u novogradnji košta i preko 3.000 evra

Na teritoriji Beograda tokom 2017. godine izgrađeno je 4.478 stanova, dok su u istom periodu prodata 15.672 stana, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Iako zvanične informacije o broju izgrađenih stanova za 2018. godinu još nisu dostupne, na osnovu broja izdatih građevinskih dozvola može se zaključiti da je izgradnja stambenog prostora na teritoriji Beograda nastavila da raste i u 2018. godini. Naime, zaključno sa avgustom ove godine, izdato je 14 odsto građevinskih dozvola više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o prodajnim cenama stanova u novogradnji, one najviše zavise od lokacije i kvaliteta završnih radova. U centralnim gradskim zonama, kao što su centar grada, Novi Beograd, Vračar i Dedinje, prodajne cene stanova u novogradnji, sa uračunatim PDV-om, kreću se u rasponu od 1.750 do 2.250 evra po kvadratnom metru za projekte višeg kvaliteta gradnje, dok je najniža cena kvadrata u luksuznijim stanovima 2.250, a najviša ide čak i preko 3.000 evra.

Prema podacima kojima raspolaže revizorska kuća Kreston MDM, najveći broj prodatih stanova u 2017. godini evidentiran je na teritoriji opštine Zvezdara sa učešćem od 19 odsto, zatim slede opštine Novi Beograd i Palilula sa po 13 odsto, Voždovac sa 12 odsto i Zemun sa 11 odsto.

Gradi se više od 10.000 stanova

Na teritoriji srpske prestonice primetan je veliki broj gradilišta, a sve više investitora odlučuje se da uloži novac u stambenu izgradnju. U sklopu projekta „Beograd na vodi“, investitor „Eagle Hills“ je uspešno završio izgradnju prve zgrade „BW Residences“ sa ukupno 296 stanova, dok se intenzivno radi na izgradnji zgrada „BW Vista“ i „BW Parkview“, čiji je završetak planiran za sredinu 2019. godine. Najavljen je i početak izgradnje novih zgrada „BW Magnolia“, „BW Aurora“, „BW Arcadia“ i „BW Metropolitan“.

Izraelski investitori „AFI Europe“ i „Shikun&Binui Group“ nalaze se u završnoj fazi projekta „Central Garden“. Osim toga, investitor „Shikun&Binui Group“ privodi kraju drugu fazu svog projekta „Voždove kapije“, a započeo je i sa izgradnjom prve faze (95 stanova) svog novog projekta „Wellport“, koji će se sastojati od ukupno 500 stambenih jedinica. S druge strane, investitor „AFI Europe“ je početkom godine započeo sa izgradnjom projekta „Skyline“, koji će činiti dve stambene i jedna poslovna kula ukupne površine od oko 100.000 kvadratnih metara, a prva faza predviđa izgradnju 134 stambene jedinice. Još jedan izraelski investitor je započeo sa izgradnjom projekta „Kneza Miloša Residence“, koji će se nalaziti na mestu nekadašnje ambasade SAD. Kompleks će se sastojati od sedam objekata sa ukupno 226 stambenih jedinica.

Građevinska operativa uposlena je i na Novom Beogradu, gde je „Deka Inženjering“ započeo poslednju fazu svog projekta „A Blok“ koji se sastoji od 108 stanova, dok je „PSP Farman“ u završnoj fazi realizacije projekta „West 65“. Kompanija „PMC Inženjering“ je u drugom kvartalu godine započela sa izgradnjom stanova u okviru projekta „Blok 32“, koji će se sastojati od ukupno 127 stambenih jedinica, dok je kompanija „Energoprojekt“ u drugoj polovini godine počela sa izgradnjom svog projekta „Park 11“. Najavljeni su i novi projekti „Sakura park“ koji će se graditi u Bloku 58, kao i projekti investitora „Zepter group“ i „Exing B&P“, koji će početi sa izgradnjom krajem godine u Bloku 65.

“Zemunske kapije” čekaju prve stanare

 Građevinska direkcija Srbije započela je u drugoj polovini 2017. godine realizaciju velikog projekta „Zemunske kapije“ na prostoru nekadašnje kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu. Stambeno–poslovni kompleks prostiraće se na površini od oko šest hektara i imaće osam objekata sa ukupno 1.700 stanova, odnosno 200.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora. Prva faza u kojoj će biti izgrađena 323 stana privodi se kraju, a useljenje prvih stanara očekuje se do kraja godine. Druga faza, koja obuhvata izgradnju 366 stanova, uveliko je u toku.

Osim projekta „Zemunske kapije“, na teritoriji opštine Zemun investitor „Montex“ je započeo izgradnju druge faze projekta „Zelena Avenija“ sa 95 stambenih jedinica, dok projekat „Gornji grad“ sa ukupno 184 stambene jedinice polako ulazi u završnu fazu radova.

Na teritoriji opštine Zvezdara najavljen je početak izvođenja radova na izgradnji dva nova projekta koja će se nalaziti u neposrednoj blizini Aviv parka Zvezdara. Prvi projekat „East side“ sastojaće se od 347 stanova raspoređenih u šest zgrada-lamela, dok će se drugi projekat „Moj Aviv“ sastojati od 76 stambenih jedinica.

 

Kreston MD

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!