Žensko preduzetništvo

Kupovinom njihovih proizvoda pomažete ekonomsku nezavisnost žrtava nasilja

"Somborske šnajderke" su socijalno inovativno preduzeće, koje pomaže ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja da započnu život van domašaja nasilnika. Šnajderke su pozicionirane na kraju lanca institucionalne socijalne podrške koja se završava izlaskom žena i dece iz sistema sigurnih kuća, a da se ne bi našle na ulici ili se vratile nasilniku.

Na osnovu istraživanja koje je inicirala osnivačica “Somborskih šnajderki”, dr Tamara Rudić, uz stručnu podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS, 30% žena se vrati nasilniku, a 15% nazad na servis sigurnih kuća. U nedostatku sistemskih mera za ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja,ŠNAJDERKE  realizuju obuke u krojenju i šivenju i radno angažuju  žene koje ostvaruju prihode od izrade i prodaje posteljina, pidžama, lutaka, kecelja, cegera i drugih tekstilnih proizvoda. Trenutno Šnajderke angažuju 5 žena, pri čemu se proizvodnja obavlja od kuće. Povremeno u skladu sa mogućnostima realizuju praktičnu obuku i edukaciju, novih žena uz podršku njihove dve obučene mentorke. Prihode od prodaje usmeravaju u sopstveni Program podrške samostalnom stanovanju u okviru kog ženama plaćaju troškove manjih adaptacija u stanu, nabavljaju belu tehniku, hranu, plaćaju troškove lečenja, školovanja dece i druge od značaja potrebe za samostalni život.

 

Ovo preduzeće može da replicira u bilo kom gradu u Srbiji ili svetu, jer nudi konkretnu podršku ženama po izlasku iz sistema socijalne podrške. Takođe, ne smemo zanemariti podatak da je najveći broj žena žrtava nasilja sa ili bez osnovne škole (57%) i nezaposleno (67%), čime se dodatno povećava rizik zbog ekonomske zavisnosti. Moramo priznati da je ovaj program i te kako potreban.

 

One se bave trenutno tekstilom, jer većina žena žrtava nasilja iz Sombora i okoline radi u nekoj od 4 velike tekstilne kompanije ili će biti u prilici da se tamo zaposle, nakon obuke kod nas. Šnajderke su nastale za vreme vanrednog stanja usled Covid-a 2020. godine, tokom koga su šile deficitarne zaštitne maske za besplatnu distribuciju ugroženim građanima, policijskim službenicima, zdravstvenim radnicima, centrima za socijalni rad, sigurnim kućama.

 

Počele su sa šivenjem zaštitnih maski, da bi njihov asortiman proširile u toku jedne godine na posteljine, kecelje i kuhinjske rukavice, lanene torbe i torbe od jute, cegere, nesesere, eko lutke u narodnim nošnjama, dečije pidžame i pripremaju trenutno novu liniju ekskluzivnih spavaćica "Amelija" u luksuznom pakovanju sa posebnim porukama svakoj ženi, koja se odluči da je kupi.

  

Ako ste zainteresovani da kupite proizvode sa svojim logoom firme i time pomognete rast i razvoj ovog preduzeća sa kojim bi bar malo olakšali život ženama i deci kojima je u datom momentu veoma potrebna pomoć, a vi imali orginalni poklon za sve vaše prijatelj, pozovite, a ŠNAJDERKE će vas više informisati o detaljima.

https://somborske.org.rs/

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!