Društvo

Krizni štab razmatra uvođenje novih mera

Zbog novog naleta korona virusa, zaseda Krizni štab, a očekuje se da KBC Bežanijska kosa postane kovid-bolnica. Iako u ovoj fazi 100 novih slučajeva infekcije nije isto kao i u martu, kada je klinička slika bolesti bila teža, i veći broj inficiranih je morao na bolničko lečenje, ipak ponovo moraju da se obezbede dodatni kapaciteti.

Lekari izražavaju zabrinutost. Oglasili su se dr Predrag Kon i dr Srđa Janković na temu razbuktavanja korone i eventualnog uvođenja novih mera.

Prema rečima dr Jankovića, potencijal da se virus korona u zemlji "razbukti" postoji. Napomenuo je da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke, pre svega nošenje maske i fizička distanca. S odmora se oglasio dr Kon i na svom Fejsbuk profilu napisao da je "epidemiološka situacija sa kovidom-19 u Beogradu ponovo preteća". Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu, napisao je, i dodao: "Živeti se mora. Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju s Francuskom ili Nemačkom", prenosi Blic.

Dakle, kako najavljuje naš iskusni epidemiolog i član Kriznog štaba, restriktivne mere poput policijskog časa i vanrednog stanja nisu za očekivanje.

Kako su naveli, moguće su:

1. Zabrane poseta bolnicama, a pretpostavlja se i staračkim domovima

2. Obaveza nošenja maski u javnom prevozu i prodavnicama

3. Ograničavanje okupljanja na otvorenom

4. Smanjivanje limita za okupljanja u zatvorenom (do 500 osoba trenutno)

5. Ako se građani ne budu pridržavali mera, može se očekivati da će se restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!