Projekti

Kreirajte potpun letnji ugođaj u svom domu

Počela je sezona toplih dana i godišnjih odmora, te je idealan trenutak da svoj dom pretvorimo u savršenu letnju oazu. Tekstil iz održivih izvora, tačnije, posteljina i zavese za zamračivanje prostora pomoći će nam da se potpuno opustimo i poklonimo sebi dobar san.

Osim toga što ima važnu ulogu u uređenju doma, tekstil doprinosi i prijatnijem raspoloženju – uz pomoć njega moguće je stvoriti udobnu atmosferu u svom kutku ili jednostavno se ušuškati u krevet u potrazi za dobrim snom ili zanimljivim štivom. Bilo da preferiramo minimalistički ili raskošan stil uređenja, IKEA nudi razne mogućnosti kada je tekstil u pitanju.

Najvažniji kriterijum - vrsta materijala

Iako su boje i dezeni u većini slučajeva glavni kriterijum prilikom odabira, najvažniji bi ipak trebalo da bude vrsta materijala, a preporučljivo je da budu prirodni i održivi. Za razliku od veštačkih vlakana, tkanine od prirodnih vlakana proizvedene na ekološki način i u uslovima fer trgovine, nisu samo lepše, već i bolje – kako za nas, tako i za okolinu. Na primer, pamuk je prirodan i obnovljiv materijal koji diše, a budući da upija vlagu, pogodan je i za najtoplije dane.

Odaberite prekrivače i jastučnice održivih materijala

Dobar san je od suštinskog značaja za dobar dan, pun zabavnih aktivnosti i druženja. Svoju spavaću sobu možete pretvoriti u prirodnu oazu mira, uz pomoć održivih prekrivača i jastučnica. ANGSLILJA proizvodi od čistog pamuka prijatni su za kožu i dostupni u šest boja. Ako više volite zvezdaste ili cvetne grafičke šare, VATTENFRÄNE i ÄNGSSALVIA jorganske navlake i jastučnice mogu biti dve savršene opcije, jer su napravljane od 100% pamuka.

A ukoliko svoje letnje snove želite da obogatite jarkim bojama, SKOGSFIBBLA prekrivači i jastučnice uneće još više šarenila u vašu sobu, dok sanjate o egzotičnim destinacijama. Uz njih možete spavati mirne savesti, jer su takođe napravljeni 100% pamuka, koji dolazi iz obnovljivih izvora. 

Jastuk za prijatne snove

Još jedan važan dodatak za prijatan san je jastuk, a svako od nas ga bira prema sopstvenim preferencijama. LUNDTRAV je mekan i veoma pufnast jastuk ispunjen pačjim perjem i paperjem, koji će vam pomoći da se ne znojite tokom sparnih letnjih noći. Tome doprinosi i pamučna tkanina koja omogućava cirkulaciju vazduha, te vlaga može da ispari. Koja god bila vaša omiljena poza za spavanje – ovaj jastuk je dobro rešenje. Na primer, ako spavate na stomaku, biće vam potreban niži jastuk koji će vam pomoći da vam glava bude u ravni sa kičmom. Dodatno, svaki LUNDTRAV jastuk moguće je prati u mašini na temperaturi od 60°C, koja ubija grinje.

 

Ritual relaksiranja u kupatilu

Uz odličan san tokom vrućih letnjih noći ili osvežavajuće dremke tokom dana, momente opuštanja upotpunite i SPA trenucima u kupatilu. Većina nas, relaksiranje uglavnom povezuje sa umirujućom muzikom, mirisnim svećama, uljima, cvećem i nežnim svetlima. Sve navedeno, vam u samo nekoliko minuta, može pomoći da kreirate prijatnu atmosferu. Zato upalite nekoliko mirišljavih sveća, pripremite toplu kupku, i uživajte u nekoliko trenutaka potpunog mira.  

Mirišljave sveće u čaši VÄLDOFT kao sastojak u mešavini voska koriste 100% obnovljivu sirovinu – ulje repice, koja će vam omogućiti uživanje u lepim mirisima kod kuće na održiv način. Peškiri takođe doprinose užitku, a sasvim je sigurno da nećete pogrešiti ukoliko odaberete neki iz kolekcija GRUCKAN ili VÅGSJÖN.

Proizvodi kolekcije GRUCKAN izrađeni su od 100% pamuka, i dostupni u razigranim šarama i svetlim bojama, a pružiće vam prijatan i srećan početak dana. Mekani peškiri koji dobro upijaju izrađeni su od pamuka koji dolazi iz održivih izvora. Atraktivni i funkcionalni VÅGSJÖN peškiri izrađeni od kombinacije jakog frotira i pruga, a dostupni su u različitim bojama koje je lako uskladiti s ostalim tekstilom i dodacima za kupatilo.

Dok TRATTEN peškir za kosu upija vlagu i suši kosu, možete razmišljati o odevnoj kombinaciji za sunčani dan pred sobom. Posebna tehnika tkanja pojačava svojstva apsorpcije vlage i čini da sušenje bude brže, ali i nežnije od običnog peškira. TRATTEN peškir se lako prilagođava dužini vaše kose zahvaljujući elastičnoj traci, te ga mogu koristiti i žene i muškarci.

 

Bez obzira na to da li živite u manjem ili većem prostoru, kući ili garsonijeri, IKEA ima rešenja koja će vam pomoći da svoj dom pretvorite u pravu letnju oazu za predah. A da pritom ne zaboravite na važnost materijala, te pokušajte dati prednost održivim tkaninama proizvedenim u uslovima fer trgovine.

Veoma je važno da, kada menjate elemente za uređenje doma, razmislite šta se dešava sa svim njima. Idealno bi bilo, da se oni prirodno razgrade, i da svi možemo da koristimo ekološki prihvatljivije i reciklirane materijale za čistiju budućnost i bolji svet. Od 2015. godine, sav pamuk korišćen za izradu naših IKEA proizvoda dolazi iz održivijih izvora – ili se reciklira ili uzgaja sa manje vode, manje đubriva i manje pesticida, dok uzgajivači pamuka dobijaju veći profit. Što je istovremeno dobro za ljude, ali i za planetu takođe.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!