Finansijske usluge

Krediti EIB sa srpskim bankama za MSP

Potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapijeko najavio je da će EIB u narednim danima potpisati više ugovora sa bankama koje posluju u Srbiji kako bi se obezbedili krediti za jačanje malih i srednjih preduzeća u Srbiji. 

Skanapijeko je na konferenciji "EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje" rekao da je u 2017. godini, Evropska investiciona banka obezbedila 78,2 milijardi evra za investicije širom Evrope i sveta, a deo tog novca ići će i u zemlje Zapadnog Balkana i u Srbiju. 

"Posledinjih deset godina EIB je obezbedio sedam milijardi evra za Zapadni Balkan za unapređenje regionalnih i opštinskih mreža puteva i škola... Ideja je podsticanje konkurentnosti u regionu i fokusirani smo na mala i srednja preduzeća", objašnjava Skanapijeko. 

On je naveo da je od početka godine sa nekoliko privatnih banaka potpisan ugovor o kreditiranju, sa Societe Generale u vrednosti od 50 miliona evra, sa Erste bankom 60, a kako navodi danas će biti potpisan ugovor u vrednosti od 30 miliona sa Intezom. 

Ovi ugovori će prema njegovim recima, omogućiti bankama da preko mikro-kredita finansiraju projekte malih i srednjih preduzeća. 

EIB je, podseća Skanapijeko, od 2009. godine obezbedio više od 2,5 milijardi dolara u regionu što je omogućilo očuvanje i kreiranje 400.000 radnih mesta, a kako kaže, Srbiji je obezbedjeno oko 1,4 milijardi evra od 2008. godine što je omogućilo otvaranje, ističe, 261.000 novih radnih.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!