Agro svet

Kravama se daju hormoni da bi dale više mleka

Mleko u Srbiji, prilikom otkupa, mlekare ne kontrolišu na prisustvo hormona, teških metala, pa ni aflatoksina. Te analize su, smatraju stručnjaci, skupe za proizvođače, ali ne bi smele da budu skupe i za državu, koja bi to trebalo da radi u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, piše list “Večernje novosti”.

Uz to, odgajivači, genetičari i prerađivači, danas, u čitavom svetu, pa i kod nas, toliko "maltretiraju" krave kako bi došli do što veće proizvodnje mleka da su gotovo dotaknute biološke granice, pa je zdravlje iscrpljenih krava muzara i te kako ugroženo.

Ovo, za "Novosti", kaže profesor Denis Kučević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, komentarišući stanje u srpskom mlekarstvu. U kontrolisanom zapatu, holštajn-frizijska rasa krava godišnje daje oko 6.500 litara mleka, a simentalska oko 5.800 litara. One krave koje nisu u selekcijskom programu daju i do dve hiljade litara manje mleka na godišnjem nivou.

Ono što Srbiji nedostaje, smatra profesor Kučević, jeste nezavisna nacionalna laboratorija za kontrolu mleka.

“I dalje mleko kontrolišu mlekare, i to na prisustvo onih stvari koje se plaćaju, a to su sadržaj mlečnih masti, proteina, somatskih ćelija i ukupan broj mikroorganizama”, govori naš sagovornik. “Koliko i da li država ima uvid u tu kontrolu, i da li u te rezultate možemo da se pouzdamo, ne znamo. Mlekare kontrolišu mleko na prisustvo antibiotika, ali ne i na hormone, jer to nije obavezno, kao ni na aflatoksine. Nezavisna laboratorija bi donela bolju kontrolu sirovog mleka, obezbedila bi regularnosti prilikom plaćanja, i to bi bio stimulans za farmere, da proizvode kvalitetnije”.

Upotreba hormona bez zvaničnog veterinarskog recepta i dijagnoze je zabranjena, a da li se oni i daju, trebalo bi da zna veterinarska inspekcija. Ipak, hormon rasta može da poveća proizvodnju mleka i za 20 odsto.

Izvor: Novosti

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!