Agro svet

Kraljevina Španija na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu: Ekonomska saradnja Srbije i Španije u konstantnom usponu

Kraljevina Španija četvrtu godinu zaredom nastupa na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (11-17. maj) i predstaviće svoja najnovija tehnološka dostignuća iz oblasti poljoprivredne opreme i materijala.

Sedam španskih kompanija predstaviće se na nacionalnom štandu u Hali 1, preko Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu i Španske agencije za izvoz i investicije ICEX, a sajam je prilika za srpske privrednike da razmene iskustva sa predstavnicima vodećih španskih kompanija u oblasti poljoprivredne tehnologije.

Španija je posebno zainteresovana za razvoj srpske poljoprivrede, imajući u vidu značaj tog sektora u našim državama“, istakao je g. Havijer Alvares, šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, i dodao: „Španija je morala da prevaziđe svoja klimatska ograničenja, pogotovo na sušnom jugu i danas je najveći proizvođač svežeg voća i povrća u Evropskoj uniji. To je bilo moguće zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju su razvili španski proizvođači i zbog toga verujem da naše iskustvo može pomoći srpskim poljoprivrednicima. Raduje nas što ponovo dolazimo u Novi Sad.“

Kompanije Caudal, Invernaderos Ima, RKD Irigation, Tradecorp, Semillas Fito, Saleplas i Novagric će na sajmu predstaviti svoja dostignuća u segmentima kao što su plastenici, sistemi za navodnjavanje, đubriva i semenski materijal.

Ekonomska saradnja Republike Srbije i Kraljevine Španije nalazi se u konstantnom usponu poslednjih godina, a u poslednjoj deceniji se više nego udvostručila, dostigavši vrednost u 2018. godini od skoro pola milijarde evra, što je za 20% više nego prethodne godine. U oblasti poljoprivredne tehnologije, Srbija iz Španije najviše uvozi đubriva, mašine za berbu, žetvu i vršidbu, a značajan je i uvoz opreme za navodnjavanje.

PODRŠKA ŽENAMA U POLJOPRIVREDI I „PROSVETITELJSKI BEG“

Krajem prošlog veka u Španiji, primetan broj ženske populacije sa visokom stručnom spremom emigrirao je iz sela u gradove, pojava koju su tamo nazvali „prosvetiteljski beg“. Imajući u vidu značaj žena-poljoprivrednica u ovom sektoru, španske vlasti usvojile su niz planova koji su za cilj imali da osnaže žene u ruralnim sredinama i stvore bolje uslove za njihov ostanak na selu. Neki od najznačajnijih su Strateški plan o jednakosti prilika i Plan podrške ženama u ruralnim sredinama. Osnovni ciljevi pomenutog plana podrške su podsticaj aktivnom profesionalnom, društvenom i ekonomskom učešću žena u poljoprivrednom sektoru.

Još jedna od mera jeste i Zakon o zajedničkom vlasništvu nad poljoprivrednim gazdinstvima, koji je usvojen kako se delatnosti koje obavljaju žene na poljoprivrednim gazdinstvima ne bi mogle tretirati samo kao održavanje domaćinstva. Od usvajanja ovog zakona 2012. godine broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za zajedničkim vlasništvom se povećao za 522, čime se učetvorostručio.

U Španiji postoji veliki broj udruženja i organizacija koja rade na unapređenju položaja žena poljoprivrednica. Tako je pokrenuta i inicijativa Žene iz ruralnih oblasti, koja okuplja nevladin sektor i zajedno sa predstavnicima Ministarstva radi na strateškom planu podrške ženama u poljoprivredi.

Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) je španska državna agencija koja za cilj ima upoznavanje stranih tržišta sa raznovrsnom i kvalitetnom ponudom španskih kompanija, kao i promociju Španije kao destinacije za strane direktne investicije. Preko mreže Ekonomsko-trgovinskih odeljenja pri španskim ambasadama širom sveta, ICEX pruža sve potrebne informacije o španskom tržištu i ponudi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!