Agro svet

Kosovo ne povlači taksu za uvoz brašna iz Srbije

Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani izjavio je da Priština "uprkos pretnjama iz Srbije", neće promeniti odluku o uvođenju takse na uvoz brašna.

Hasani najavio mogućnost uvođenja i drugih antidamping taksi, kao i mogućnost povlačenja Kosova iz Centralno-evropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

Kako je prenela prištinska televizija KTV, on je potvrdio da će učestvovati na sastanku sekretarijata CEFTA u Beogradu, gde će Kosovo preuzeti presedavanje tom organizacijom.

Po podacima Carine Kosova, od januara do kraja oktobra na Kosovo je uvezeno više od 23.000 tona brašna, vrednosti od pet miliona evra.Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće trgovce brašnom tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije, uvedena tarifa od 0,04 centa.

Po navodima kosovskih medija, ta odluka je doneta posle žalbi kompanije "M i Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje. Ministarstvo trgovine i industrije ocenilo je da se time dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.

 

Izvor:  Beta

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!