Saobraćaj i transport

“Koridor 10” konačno završen - puštena za saobraćaj i poslednja deonica na istočnom kraku

Srbija je završila i poslednji kilometar “Koridora 10”. Deonica istočnog kraka od Proseka do Crvene Reke ka bugarskoj granici svečano je puštena za saobraćaj.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici.

Premijer Bugarske Borisov je istakao da će bugarska industrija koristiti ovaj auto-put u celosti, da plasira svoju robu ka Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio: “Napravili smo više kilometara nego u prethodnih 40 godina. Napravili smo ih da se naši građani iz Evrope vraćaju u našu državu, da ekonomski napredujemo, da se otvaraju nove fabrike".

Ukupna dužina celog “Koridora 10” u Srbiji iznosi oko 813 kilometara, a njegov istočni krak od Niša do Dimitrovgrada, ukupne je dužine 86,9 kilometara.

Deonica na istočnom kraku “Koridora 10”, koja je otvorena, nalazi se između naselja Prosek do Crvene Reke. Ukupne je dužine 22,5 kilometra. Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon - ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka “Koridora 10” procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata. Njegova izgradnja počela je 2010. godine.

Istočni krak “Koridora 10” povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!