Berza

“Koponga” - berzanska senzacija godine

Akcije južnokorejskog giganta za e-trgovinu “Koponga” zabeležile su fascinantan skok od 40 posto na debitovanju na Njujorškoj berzi.

Time je njegova Inicijalna javna ponuda (IPO) postala najveća u ovoj godini u Sjedinjenim Državama.

Akcije “Koponga” na samom startu su trgovane po ceni od 63,50 dolara, a zaključile su trgovački dan na nivou od 49,25 dolara, tako da je tržišna kapitalizacija kompanije dostigla 84,47 milijardi dolara. Kompanija je na IPO-u tražila 35 dolara po akciji, što je bilo iznad ciljanog raspona od 32 do 34 dolara po komadu koji je prvobitno utvrdila.

“Kopong”, koji je osnovao korejsko-američki milijarder Bom Kim 2010. godine, poredi se često sa Amazonom ili Alibabom jer garantuje dostavu narudžbine istog ili najkasnije narednog dana, prenosi Dnevnik.

Ova firma ima više od 100 logističkih i centara za prijem porudžina u više od 30 gradova i zapošljava oko 15.000 vozača u Južnoj Koreji. “Kopong” je prošle godine skoro udvostručio prihod na 12 milijardi dolara, prema podacima iz prijave za IPO, ali je ipak prijavila neto gubitak od oko 475 miliona dolara za 2020.

Debi na njujorškom tržištu kapitala mogao bi da označi još jedan uspešan poduhvat SoftBanke, čiji Vision Fund, vredan 100 milijardi dolara, drži više od 35 procenata vlasništva u “Kopongu”.

Među investitorima Koponga su i investicioni fondovi Sequoia Capital i BlackRock.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!