Industrija

Konzorcijum “Western Digital”-a nudi 17,4 milijarde dolara za “Toshibin” biznis sa čipovima

Konzorcijum, čiji je član “Western Digital” ponudio je 1,9 milijardi jena (17,4 milijarde dolara) za “Toshibin” biznis s čipovima za skladištenje podataka, koji japanski konglomerat pokušava prodati kako bi pokrio gubitke nastale u nuklearnom sektoru, navode izvori.

“Western Digital” je ponudio 150 milijardi jena kroz konvertibilne obveznice i neće tražiti glasačka prava u kompaniji, navode izvori bliski pregovorima. Konzorcijum, takođe, uključuje američku investicijsku kompaniju KKR, kao i japanski državni investicijski fond i razvojnu banku, koji će zajedno ponuditi 300 milijardi jena. Prema prijedlogu, “Toshibini” kreditori “Sumitomo Mitsui Banking Corp” i “Mizuho Bank” bi trebali čitavu operaciju propratiti sa oko 700 milijardi jena. 

Druge japanske kompanije će, takođe, investirati oko 50 milijardi jena kako bi osigurale da domaći akcionari budu u posedu 60 odsto akcija, navode izvori, dodavši da će sama “Toshiba” zadržati vlasnički udeo vredan 100 milijardi jena. Reuters je još ranije prenio da ova grupa namerava ponuditi 2 milijarde jena, ali nije bilo poznato koliko će koji član konzorcijuma doprineti transakciji, kao ni to da li će “Western Digital” instistirati na glasačkim pravima. 

“Toshiba” namerava ovu transakciju zaključiti do kraja meseca, i okončati prodaju do kraja fiskalne godine u martu kako bi izbegla u bilansima negativnu neto vrednost drugu godinu zaredom, što bi automatski značilo delistiranje s Tokijske berze.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!