Razvoj

Konferencija “EU-Srbija 2018”, viđena očima učesnika

Konferencija “EU-Srbija 2018” - investicije, rast, zapošljavanje održana je 31. januara 2018. godine u hotelu “Metropol Palace”, u Beogradu.

Za nas, kao malo i srednje preduzeće u razvoju, prilika da uzmemo učešće na ovakvom događaju je od izuzetnog značaja u svakom smislu:
-prilika da budemo na izvoru informacija bitnih za naš posao;
-prilika da naučimo nešto novo;
-prilika za pronalazak potencijalnih partnera i klijenata;
-reputaciono i promotivno dobar kontekst.

Da je Konferencija bila veoma značajna govori i činjenica da su uzeli učešće u pojedinim segmentima visoki domaći zvaničnici: Ana Brnabić, premijerka Vlade Srbije, Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Dušan Vujović, ministar finansija, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, kao i inostrani predstavnici: Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, Dario Skanapijenko, potpredsednik Evropske investicione banke, Kristofer Lajtl, predsednik Privredne komore Austrije i predstavnik asocijacije evropskih komora.

Potpisani su Ugovori o kreditu i grantu za različite investicione namene i u afirmativnom tonu se govorilo o Srbiji kao delu EU.

Kao glavni prioriteti koje smo mi prepoznali u izlaganjima svih zvaničnika su:
-digitalizacija;
-fokus na realnu privredu;
-uključivanje mladih i podrška mladima;
-inovacije umesto investicija;
-očuvanje životne sredine.

Organizacija događaja za oko 500 učesnika je pravi izazov za svakog, te je i Privredna komora Srbije, kao organizator, sigurno uložila puno napora da sve bude baš onako kako je planom predviđeno.

Međutim, nakon što su visoki zvaničnici napustili događaj sala je ostala poluprazna, bez obzira na dalja događanja prema Agendi. Ova slika je bila poražavajuća i govori o interesovanjima i ciljevima učesnika događaja.

Panel koji se usledio ispratila je malobrojna preostala publika. Diskusiju na temu EU integracije: povećanje privrednog rasta i zaposlenosti, moderirao je Marko Kovačević ispred Privredne komore Srbije, a učesnici su bili: Danijel Berg, direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, Karlo Montičeli, viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede, Erik Kosuta, predsednik Konfindustrije Srbija, Predrag Milenović, zamenik direktora Divizije za poslovanje sa privredom “Banke Inteza” i Darko Đorić, direktor kompanije “Milanović Inženjering”.

B2B sastanci su usledili nakon panela. B2Btalk aplikacija je bila odlična podrška tokom zakazivanja sastanaka, a i sama organizacija ovog segmenta je bila odlično osmišljena i podržana od strane komorskih radnika. Mi smo imali zakazanih i potvrđenih 8 sastanaka. Realizovali smo 4, pošto se druga polovina participanata nije pojavila na događaju ili bar nije dočekala kraj Konferencije.

Sve ovo pokazuje da su prilike često pred nama, samo je pitanje da li preduzeća imaju dovoljno volje i želje da to iskoriste.

Za nas je Konferencija bila uspešna, jer smo ostvarili dobre kontakte i već smo razmenili prve mailove sa potencijalnim ino-partnerima o saradnji.

 

Biljana Lazarević, senior consultant “Casa Forte”

 

 

 

 

Casa Fortehttp://www.casaforte.rs/

Casa Forte je privatno preduzeće i bavi se konsaltingom i edukacijama, kao i zastupanjem interesa kompanije pred trećim licima u komercijalnim i drugim poslovima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!