Softver

Konferencija DIDS 2018 - Čuvari internet identiteta

U godini kada .RS domen slavi svoj 10. rođendan, po deveti put se održava najposećenija godišnja konferencija o Internetu u Srbiji - DIDS 2018.

Organizuje je Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije, 6. i 7. marta, u Hotelu Metropol Palace u Beogradu. Slogan Dana internet domena Srbije ove godine glasi Čuvari internet identiteta.

Prvi blok DIDS-a pod nazivom Sajber ličnost posvećen je evropski, a i globalno, aktuelnoj temi GDPR - Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti, koja krajem maja stupa na snagu u EU i utiče i na poslovanje pojedinih poslovnih subjekata u Srbiji. O njoj, a i o drugim aspektima privatnosti na Internetu, moderator Vladimir Radunović razgovaraće sa učesnicima panel diskusije.

Tomas Rikert, predsedavajući Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije "eco", je advokat iz Nemačke, koji će da održi i uvodno predavanje u temu. U diskusiji će se pridružiti Kormak Kalanan, direktor Aconite Internet Solutions iz Irske, i Nevena Ružić, pomoćnik generalnog sekretara pri Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Drugi blok nosi naziv Digitalno nasleđe i bavi se digitalizacijom u kulturi i nauci, a moderator je dr Tamara Vučenović.

Pre panel diskusije, uvodno predavanje održaće Matjaž Filo, rukovodilac Sektora za IT na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. U diskusiji učestvuju i dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu, i Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Treći blok, nazvan Onlajn poslovanje, moderira Radomir Lale Marković, koji je ujedno i voditelj cele Konferencije. Na početku bloka Milovan i Branka Matijević, iz kompanije Mineco Computers, predstaviće rezultate istraživanja Indeks digitalne vitalnosti malih, mikro i srednjih preduzeća u Srbiji 2017, koje je po prvi put urađeno u Srbiji.

U okviru DIDS 2018, 7. marta, biće održan Regionalni TLD forum - stručni skup za predstavnike nacionalnih internet registara iz regiona.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca počinje krajem februara, preko sajta na adresama dids.rs i dids.srb.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!