Agro svet

Kompaniju “Monsant” tužilo 8.000 Amerikanaca

Kompanija “Bajer” je objavila da je broj američkih tužbi protiv “Monsanta”, kojeg je nedavno preuzela, porastao sa 5.200 na oko 8.000, nakon što je “Monsantu” naloženo da plati odštetu zbog neupozoravanja na navodne rizike od karcinoma od preparata za uništavanje korova na bazi glifosata.

"Broj tužitelja u parnicama pred državnim sudovima, kao i pred federalnim, krajem jula je bio oko 8000. Ta cifra može s vremenom rasti ili opadati, a naš stav je da taj broj nije merodavan pokazatelj validnosti parnica koje su pokrenuli tužitelji", rekao je glavni izvršni direktor Verner Bauman analitičarima na telekonferenciji, prenosi Rojters.

Akcije kompanije “Bajer” izgubile su više od 10 odsto vrednosti, nakon što je “Monsantu” 10. avgusta, u prvoj parnici od mogućih više hiljada u SAD, naloženo da plati 289 miliona dolara odštete zbog preparata protiv korova na bazi glifosata, kao što su “Raundap” i “Rejndžer Pro”.

Bauman je ponovio da presuda porote nije u skladu sa naučno zasnovanim zaključcima nadležnih regulatornih organa i dodao da je tražnja za proizvodima na bazi glifosata i dalje jaka.

Na pitanje da li će “Bajer” razmotriti vansudsko rešavanje predmeta, odgovorio je da će se kompanija “energično braniti u ovom i u svim predstojećim slučajevima”.

Rezultati poslovanja za drugi kvartal, koji treba da budu objavljeni 5. septembra, obuhvatiće rezervisanja za sudske troškove odbrane, ali za sada neće biti izdvojen novac za eventualne buduće štete, dodao je šef finansija “Bajera”, Volfgang Nikl, prenosi Tanjug.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!