Industrija

Kompanija ZF otvorila fabriku u Pančevu

U Pančevu je u industrijskoj zoni otvorena fabrika nemačke kompanije ZF za proizvodnju delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu. Svečanom otvaranju u okviru divizije E-mobiliti (E-Mobility) prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Danas je veliki dan za Srbiju, južni Banat i Pančevo. Mnogo truda je uloženo i zahvalan sam ljudima koji su na tome radili. Za ovakve dane živimo. Ovakvi dani pokazuju rezultate rada. Mnogo ljudi moralo je da radi i mnogo stvari da bude urađeno da bi jedan ZF mogao da zapošljava ljude ovde", rekao je Aleksandar Vučić.

"Pre manje od godinu dana ništa ovde nije bilo, a danas je veličanstvena fabrika sa najmodernijom tehnologijom. Danas možemo da se ponosimo ovom velikom fabrikom. Sve što je najsavremenije nalazi se ovde u ZF-u", kazao je predsednik, prenosi Tanjug.

Svečanosti otvaranja fabrike kompanije ZF, u okviru divizije E-mobiliti, prisustvali su i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rukovodilac ZF divizije E-mobiliti Jorg Grotendorst i član Upravnog odbora ZF Majk Hankel.

U fabrici će se proizvoditi i auto-delovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove. Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku i njeno proširenje.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači. Tražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

Druga faza izgradnje koja treba da bude završena do 2021. godine obuhvatiće oko 35.000 kvadrtanih metara tako da će na kraju na raspolaganju imati 60.000 kvadrata. ZF je trenutno zaposlio 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!