Berza

Kompanija “Virgin Galactic” britanskog milijardera izlazi na berzu

Kompanija za kosmički turizam “Virgin Galactic”, britanskog milijardera Ričarda Bransona, planira izlazak na berzu.

Kompanija će listirati svoje akcije u okviru ugovora sa holdingom “Social Capital Hedosophia Holdings”, akvizicijskom kompanijom za posebne namene koju je osnovao investitor preduzetnik Čamat Palihapitija, navodi .

Holding “Social Capital Hedosophia Holdings”, će kako navode mediji, investirati 800 miliona dolara u “Virgin Galactic” za 49 odsto vlasničkog udela.

Bransonova kosmička agencija bila bi prva kompanija za svemirska turistička putovanja ljudi čijim se akcijama javno trguje, a listiranje na berzi će biti realizovano kasnije ove godine, prenosi B92.

Branson je počeo pregovore sa Palihapitijom prošle godine nakon što je prekinuo razgovore o jednom saudijskom ulaganju u “Virgin Galactic”.

Ovaj milijarderski poslovni magnat učestvuje trenutno u napetoj svemirskoj trci, u kojoj su mu rivali kompanija “SpaceX” Ilona Maska, glavnog izvršnog direktora “Tesle” i “Blue Origin” u vlasništvu šefa “Amazona”, Džefa Bezosa.

Branson je do sada prodao 600 karata za putovanja u svemir od kojih svaka košta 250.000 dolara. U februaru ove godine, svemirski brod “Virgin Galactic”-a lansiran je u vasionu sa posadom koju čine tri astronauta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!