Trgovina

Kompanija “Toys'R'Us” zatvara sve prodavnice u SAD

Poznati distributer igračaka “Toys'R'Us”, koji je u velikim finansijskim teškoćama objavio je da će zatvoriti svih 735 prodavnica u SAD, čime se ugrožava oko 30.000 radnih mesta i označava kraj lanca igračaka, koji su volele generacije dece i roditelja.

Grupa stara 70 godina predviđa reorganizaciju i proces prodaje svog poslovnog lanca u Kanadi, Aziji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Takođe, navodi da ostaju otvorene opcije za njena druga inostrana poslovanja, uključujući prodavnice u Francuskoj, Australiji, Poljskoj, Portugalu i Španiji.

Ovaj lanac je naveo i da je pokrenuo proceduru prodaje svojih 200 radnji u Kanadi.  

Zatvaranjem 740 radnji u SAD narednih meseci dovršiće se propadanje lanca, koji je podlegao pod teretom velikih dugova, ali i trendova kao što je onlajn prodaja i igre preko pametnih uređaja, koji su pogodili njegovo poslovanje, prenosi Beta.

Zatvaranje ovog lanca će uticati i na proizvođače igračaka i vlasnike prostora, koji zavise od njega i koji će morati da traže alternative.

Kompanija “Toys'R'Us”, čije sedište je u mestu Vejn u američkoj državi Nju Džersi i čiji zaposleni u SAD predstavljaju polovinu od ukupno 650.000 zaposlenih širom sveta, navela je da će uskoro detaljno predstaviti postupak zatvaranja svojih američkih prodavnica i prekida aktivnosti.

"Grupa i njeni savetnici pokušavaju da minimizuju uticaj zatvaranja na kanadsko i strano tržište", rekao je generalni direktor kompanije Dejvid Brendon u saopštenju. On je naveo da je napravljen aranžman da se aktivnost nastavi narednih 60 dana, a u tom vremenu će biti određeno kako će firma nastaviti da posluje.

Kompanija “Toys'R'Us” je proglasila bankrot u septembru 2017. godine i stavila se pod stečajnu zaštitu na osnovu "poglavlja 11", što je američka odredba kojom se omogućuje da kompanija nastavi da funkcioniše normalno zaštićena od svojih kreditora.

Grupa, koja je ostala s dugom od pet milijardi dolara,  i posle prijavljenog stečaja i dalje je imala probleme i teškoće da se ponovo pokrene i da pronađe sveža sredstva.

Direktor Brendon je rekao da je za vreme novogodišnjih praznika prodaja bila "poražavajuća" pošto su nervozni kupci i prodavci bežali konkurentima. U januaru je kompanija najavila da planira da zatvori 180 radnji tokom naredna dva meseca, a tada je bilo nešto više od 700 prodavnica u SAD.

Firma “Toys'R'Us”  je dominirala poslovanjem prodavnica igračaka 80-tih i ranih 90-tih i bila je jedna od prvih koje su otvorile prodavnice posvećene samo jednoj kategoriji proizvoda.  Međutim, ona je kasnije gubila trku sa lancima sa nižim cenama, kao što su Target i Walmart  i kasnije Amazon. Firma i dalje ima stotine prodavnica i analitičari procenjuju da ima udeo od oko 20 odsto u prodaji igračaka u SAD.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!