Industrija

Kompanija “Tesla” planira da otpusti 3.000 radnika

Kompanija “Tesla”, proizvođač električnih automobila i solarnih panela, saopštila je da planira da smanji broj zaposlenih za oko sedam odsto navodeći da je pred kompanijom težak put.

"Put pred nama je vrlo težak", rekao je osnivač i direktor kompanije Ilon Mask u imejl poruci zaposlenim objavljenoj na vebsajtu kompanije.

On je rekao da se firma nada da će ostvariti "malecku dobit" u sadašnjem kvartalu, ali da posle prošlogodišnjeg povećanja radne snage za 30 odsto ne može da održi taj broj zaposlenih.

Mask je u Tviter poruci u oktobru rekao da “Tesla” ima 45.000 zaposlenih tako da bi smanjenje od sedam odsto značilo otpuštanje oko 3.100 ljudi.

Akcije kompanije pale su ranije ovog meseca pošto je smanjila cenu vozila za 2.000 dolara i objavila podatke o prodaji u četvrtom kvartalu koji su bili lošiji od predviđanja Vol Strita.

"Naši proizvodi su suviše skupi za većinu ljudi", rekao je Mask u dopisu zaposlenima i dodao da kompanija mora da radi više, ali i ukazao da ona proizvodi automobile tek oko deset godina i da je suočena sa velikim konkurentima.

Kompanija je saopštila da je isporučila više od 245.000 električnih automobila i terenskih vozila prošle godine, gotovo isto toliko koliko je proizvela u svim prethodnim godinama zajedno.

Proizvodnja 2018. godine, međutim, daleko je ispod cilja najavljenog pre gotovo tri godine od 500.000 vozila za prošlu godinu. Cilj je objavljen u maju 2016. godine na osnovu narudžbina za Model 3, koji se prodaje za 44.000 dolara.

Mask je rekao da “Tesla” planira da poveća proizvodnju Modela 3, i da je potrebno da se privuče više kupaca koji mogu da plate “Teslina” vozila.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!