Energetika

Kompanija “Royal Dutch Shell” kupila vodećeg nemačkog proizvođača solarnih baterija

Britansko-holandski naftni gigant “Royal Dutch Shell” dogovorio je kupovinu nemačkog proizvođača solarnih baterija "Sonnen".

Ovo strateška trgovina je u sklopu širenja poslovanja kojim "Shell" nastoji da ojača poziciju u globalnom prelazu na čistu energiju.

"Sonnen" je vodeća kompanija na nemačkom tržištu baterija za napajanje struje u domaćinstvima, a u međuvremenu se proširio i na jedinice za punjenje električnih vozila, prenosi portal Index.

Imaju 40.000 baterijskih stanica širom sveta, a u 2017. godini ostvarili su prihode od 65 miliona evra.

Dozvola regulatora za preuzimanje i završetak transakcije, u kojoj će učestvovati "Shell New Energies", očekuje se u prvom tromesečju ove godine, rekao je portparol "Sonnena", ne navodeći njenu vrednost.

"Sonnen" će nastaviti sa radom u bavarskom gradu Vildpoldsredu, a zadržaće će i sadašnji menadžment.

Nemačka ima 1,5 miliona solarnih jedinica, a sledećih godina ukinuće subvencije za njihovu kupovinu. Baterije omogućavaju građanima da proizvedu struju za ličnu upotrebu ili za prodaju.

“Shell”, drugi proizvođač nafte i gasa u svetu, pojačano ulaže u obnovljive izvore energije i tržišta struje budući da očekuje snažan rast potražnje zbog prelaza na električna vozila i na čiste izvore energije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!