Industrija

Kompanija “Renault” dala ponudu za spajanje sa “Nissan”-om

Francuska automobilska kompanija “Renault” dostavila je zvaničnu ponudu za spajanje sa dugogodišnjim partnerom, kompanijom “Nissan Motor,” javlja japanska televizija TBS, pozivajući se na neimenovane izvore.

Francuski proizvođač automobila predložio je da se kompanije spoje po sistemu holdinga, što bi “Renault”-u i “Nissan”-u omogućilo ravnopravno vlasništvo i zastupljenost u odboru, prenela je japanska televizija, ali nije iznela dodatne detalje o tome kada je predlog dostavljen.

Predsednik kompanije “Renault” Žan-Dominik Senar, koji je imenovan u januaru na tu funkciju nakon smene glavnog kreatora te alijanse Karlosa Gosna, oživeo je predlog da se francuski proizvođač ujedini sa “Nissan”-om, naveli su prošlog meseca izvori upoznati sa situacijom, a prenosi B92.

Britanski list "Financial Times" je, međutim, objavio da su i “Nissan” i japanska vlada odbacili napore “Renault”-a da se uključi u pregovore o spajanju.

“Renault” i “Nissan”, zajedno sa trećim partnerom kompanijom “Mitsubishi”, proizvode 10,8 miliona automobila svake godine, što je gotovo duplo više u odnosu na globalne isporuke “Forda”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!