Industrija

Kompanija “Inditex” zatvorila više od 700 prodavnica

Španska kompanija “Inditex” izvestila je da je zabeležila pad neto dobit od 70 posto u 2020. godini, na 1,1 milijardu evra.

Ona je vlasnik modnih brendova Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Bershka...

Pad profitabilnosti, koji je znatno veći nego što se očekivalo, posledica je globalnog zatvaranja koje je trajalo bezmalo cele prošle godine, kao i smanjene tražnje uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Neto dobit “Inditex”-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju je potonula za 53 procenta, na 435 miliona evra, na prihod od prodaje od 6,3 milijarde evra, jer su u većem delu Evrope oko Božića ponovo bile uvedene mere zatvaranja, navodi se u saopštenju kompanije.

Oko 15 posto fizičkih prodavnica Inditeksa širom sveta je do 8. marta i dalje ostalo zatvoreno zbog mera ograničenja, dodaju iz kompanije, prenosi B92.

Ovaj španski maloprodajni lanac takozvane brze mode, koji ima 6.829 prodavnica širom sveta, zabeležio je ukupan pad prodaja u 2020. godini od 28 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 20,4 milijarde evra, pri čemu je negativne efekte pandemije delimično nadoknadio neverovatan skok njegove onlajn prodaje od 77 procenata, prenosi britanska agencija.

Kompanija planira da do kraja godine zatvori ukupno 1.200 prodavnica i okrene se ulaganjima u poznate lokacije, odakle će moći služiti i internet-kupce, ali i fizičke kupce. Do sada su zatvorili 751 prodavnicu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!