Industrija

Kompanija “Boeing” investira u bespilotni leteći taksi

“Boeing” će uložiti još 450 miliona dolara u kompaniju “Wisk” kako bi podržao razvoj budućih bespilotnih letećih taksija, saopšteno je iz te kompanije.

Kalifornijska firma “Wisk”, koja je u vlasništvu “Boeing”-a i “Kitty Hawk”, kompanije za vazdušna vozila koju je pokrenuo saosnivač Google-a Lari Pejdž, jedna je od nekoliko desetina onih koje razvijaju električne automobile s vertikalnim poletanjem i sletanjem (eVTOL), a od drugih se razlikuje po tome što je fokusirana na autonomni let, odnosno na leteće vozilo bez pilota.

"Naše stanovište je da je to velika strateška prednost Wiska, prelazak pravo na samoleteće vozilo", rekao je Mark Alen, glavni direktor za strategiju Boinga, prenosi B92.

Odluka da se preskoči generacija letećih automobila kojima upravlja pilot, a koje razvijaju nezavisne startap kompanije i neke grupe za vazduhoplovstvo, znači da će Wiskova bespilotna leteća vozila biti uvedena u službu kasnije, odnosno posle 2024. godine koju je većina konkurenata utvrdila kao ciljani datum.

“Boeing” je odbio da navede rok za lansiranje svog, kako kaže, Wisk putničkog vozila šeste generacije, a neki izvori iz te industrije otkrivaju da je u opticaju ideja da njegova sertifikacija počne oko 2028.

Iz kompanije “Boeing”-a tvrde da će to biti prvo autonomno vazdušno vozilo za prevoz putnika koje će biti sertifikovano u Sjedinjenim Državama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!