Industrija

Kompanija „Barry Callebaut“ otvara fabriku čokolade u Novom Sadu

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je u Novom Sadu, sa menadžmentom kompanije „Barry Callebaut“, ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, koji u tom gradu planira da uloži 50 miliona evra i zaposli 100 ljudi.

 Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je ova investicija velika stvar za Novi Sad. „Ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati“, rekao je Vučević.

Generalni menadžer „Barry Callebaut“ za  jugoistočnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je Novi Sad pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.

„Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije“, rekao je Kemera.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

„Barry Callebaut Group“ puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza. Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

 U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!