Trgovina

Kompanija “Alibaba” za devet sati prodala robu u vrednosti 22,6 milijarde

Kompanija “Alibaba” za prvih devet sati na Dan samaca prodala je robu u vrednosti 158,31 milijardi juana (22,63 milijarde dolara).

To je 25 odsto više u odnosu na prodaju u prvih devet sati na isti dan prošle godine.

Dan samaca, kineski pandan američkom Crnom petku i Sajberponedeljku, koji predsednik i glavni izvršni direktor “Alibabe” Danijel Džang promoviše kao 24-časovni praznik kupovine na internetu od 2009. godine, beleži ubrzani rast s tendencijom da postane najveći maloprodajni događaj u svetu, prenosi B92.

Festival je poznat i pod nazivom “Double Eleven”, a ime festivala potiče od kalendarskog datuma 11. novembra, pri čemu četiri jedinice (11/11) označavaju status samca.

“Alibaba” je prošle godine na svojim platformama na Dan samaca zabeležio prodaju vrednu 30 milijardi dolara, bacivši u zasenak 7,9 milijardi dolara ostvarenih u onlajn kupovinama na američki Sajberponedeljak. Prošlogodišnji rast prodaje na ovaj dan bio je 27 procenata, najniži u desetogodišnjoj istoriji tog događaja, što je nagnalo organizatore da potraže sveže ideje.

Tako je ovogodišnji 24-časovni festival kupovine počeo nastupima američke pop zvezde Tejlor Svift i domaćih popularnih zvezda kao što je Džekson Li.

Prodaja je u prvom minutu i osam sekundi dostigla milijardu dolara, da bi u prvom satu već iznosila 84 milijarde juana, što je za 22 procenta više od 69 milijardi juana zabeleženih u prvom sati prošle godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!