Industrija

Kolaps cele autoindustrije u Australiji, u novijoj istoriji to se ne pamti

Posle četiri godine prireme, stigla je propast auto-industrije Australije, za koju nema jedinstevnog objašnjenja.

"Tojota" je zatvorila fabriku u Melburnu, posle 54 godina rada te japanske firme u Australiji, prvoj zemlji van Japana gde je pravila automobile. Simbolična lokalna, australijska marka, "Holden", planira da zatvori fabriku u Adelaidu ​​20. oktobra, završavajući proizvodnju automobila u Australiji.

"Ford Motor Co." koji je prvi započeo proizvodnju automobila u Australiji, 1925. godine, još pre četiri godine je objavio da će zatvoriti svoja poslednja dva australijska proizvodna postrojenja 2016. godine. Nekoliko meseci kasnije isto je učinila kompanija "Holden Dženeral motors". S gubitkom te dve firme, proizvodnja auto-delova u Australiji je postala neodrživa, te je usledilo i zatvaranje "Tojote".

"Tojota Motor Corp." je u protekloj deceniji bio najveći proizvođač automobila u Australiji, sa 70 odsto izvoza, uglavnom na Bliski Istok. Proizvodnja u fabrici u Melburnu je dostigla vrhunac 2007. godine, kada je napravila 149.000 automobila. Kada je poslednji "Camri sedan" sišao s proizvodne linije u Melburnu, 2.700 radnika "Tojote" je postalo nezaposleno. Zatvaranjem fabrike "Holden" biće ugašeno još 3.000 radnih mesta.

Istraživanje Univerziteta u Adelaidu ​​predviđa da će biti u najgorem slučaju 200.000 izgubljenih radnih mesta širom zemlje zbog kolapsa auto industrije, što bi odnelo 29 milijardi australijskih dolara (19,3 milijarde evra) iz BDP-a Australije. Profesor Džon Sper, koji je bio koautor tog izvještaja, rekao je da će zatvaranje fabrika i gubitak lanca snabdevanja imati veliki uticaj. "U novijoj istoriji nismo videli kolaps čitave industrije, ali to se dešava", rekao je Sper za AP.

Konsultantska firma "Boston konsalting grup" rangirala je Australiju kao najgoru među 25 zemalja ocenjenih po troškovnoj konkurentnosti. Troškovi su tamo veći nego u Nemačkoj, Holandiji, pa čak i u Švajcarskoj, a plate u australijskoj proizvodnji su u prošloj deceniji porasle za 48 odsto, dok je produktivnost opala.

Izvor: Beta

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!