Bez kategorije

Književno veče Nikole Moravčevića u Narodnoj biblioteci Srbije - 20.oktobar u 19 časova

Novi istorijski roman pisca iz Čikaga Nikole Moravčevića Braća Anđelovići biće predstavljen književnoj večeri koja će se održati u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije u petak 20. oktobra s početkom u 19 časova.

Pored Nikole Moravčevića, koji je zbog ove promocije i programa na predstojećem Sajmu knjiga doputovao iz Čikaga, o romanu Braća Anđelovići govoriće i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov i pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović. Moderator programa je Milena Đorđijević.

Radnja romana Braća Anđelovići smeštena je u središnje decenije XV veka. Dva brata, potomci grčkog vlastelina koji se povlači pred turskom vojskom sve do Novog Brda, gde jedno vreme biva upravnik grada, sticajem nesrećnih ličnih, porodičnih i istorijskih prilika naći će se na suprotstavljenim stranama. Tako će Mihailo Anđelović postati komandant vojske despota Đurđa Brankovića, dok je njegov brat Mahmud paša Anđelović, koji je u detinjstvu otet od strane Turaka i odveden u janjičare, u isto vreme veliki vezir Turske carevine.

Posle niza godina braća Anđelovići se sreću na pregovorima u trenutku kada je od srpske srednjovekovne države ostalo još samo opsednuto Smederevo. U toj tački nas roman Nikole Moravčevića Braća Anđelovići dovodi do ključnog pitanja: kakva je uloga braće Anđelovića u raspletu srpske istorije srednjeg veka?

Istorijsku i porodičnu sudbinu Anđelovića u Moravčevićevom romanu istražuje Vukan Petronić, američki profesor istorije srpskog porekla, koji pred političkim kampanjama savremene Amerike i pobedom Trampa na predsedničkim izborima beži u istraživanje srpske istorije srednjeg veka.

Braća Anđelovići su zanosna priča o ličnoj, porodičnoj i kolektivnoj drami u istoriji, ispunjena preokretima i iznenađenjima, tajnama i otkrićima, izdajama i ljudskom snagom i dobrotom.

Rođen 1935. godine, Nikola Moravčević je pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Od polovine pedesetih godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Čikagu, gde je ostvario briljantnu univerzitetsku karijeru. Na državnom univerzitetu u Čikagu, gde je predavao srpsku i rusku književnost XIX i XX veka, osnovao je slavističke studije, da bi karijeru završio kao prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj.

Moravčević je u proteklih dvadesetak godina objavio seriju čitanih istorijskih romana, od kojih se neki, poput romana Vreme vaskrsa i Albion, Albion, bave Srbijom u XX veku. Najveći broj Moravčevićevih istorijskih romana bavi se srpskom istorijom XIV i XV veka. Posebnu pažnju čitalaca privukli su Moravčevićevi romani Vitez u doba zla, Poslednji despot, Radičevo zaveštanje, Zapisi o srpskom carstvu i Marko Mrnjavčević – nepriznati srpski kralj. Moravčević je objavio i istorijske romane Beču na veru i Grof Sava Vladislavić. Prošle

godine u izdanju Arhipelaga objavljena je i piščeva istorijska studija Srpske vlastelinke u kojoj se bavi sudbinom i državničkom ulogom šest znamenitih Srpkinja s kraja XIV i početka XV veka. Moravčević je dobitnik Nagrade „Rastko Petrović“ za životno delo (2011), a prošle godine je za Grofa Savu Vladislavića dobio Nagradu „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jezik

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!