Razvoj

Ključni faktori za unapređenje poslovanja

Harold Vilson, bivši premijer Velike Britanije, rekao je: onaj koji ne prihvati promenu, osuđen je na propast. Utisak mi je da, kada govorimo o poslovnom okruženju, ova rečenica nikada nije bila aktuelnija nego danas.

Promene u navikama korisnika, njihovim potrebama i očekivanjima, načinom komunikacije, nisu zaobišle nijednu industriju. Hotelijeri pažljivo prate šta radi Airbnb, bankarska industrija čeka da vidi u kom pravcu će se razvijati kriptovalute, a u telko industriji Viber i WhatsApp odavno su popularniji nego sms. Jedna stvar im je zajednička - sva ta nova rešenja podrazumevaju internet i povezanost. To nameću korisnici, to je ono što im svakodnevni život čini jednostavnijim i lakšim.

Digitalizacija je „vruća“ tema o kojoj se dosta govori kod nas, što je dobra početna pozicija. Sada je potrebno da pređemo sa reči na dela i probamo da iskoristimo sve prednosti, koje digitalna revolucija donosi. Zašto ne bismo omogućili građanima da, na primer, jednostavnije komuniciraju sa javnim sektorom? Zašto im ne bi olakšali da, umesto da čekaju u redovima na šalterima, što više toga obavljaju od kuće, iz fotelje ili iz dnevne sobe? I ne samo građanima, nego i celokupnoj privredi. Po mom mišljenu, proces digitalne transformacije treba paralelno da se odvija na oba nivoa– i na nivou države administracije, i na nivou privrede i građana.

Nekada nam deluje da se promene ne dešavaju dovoljno brzo, ali bitno je da postoji volja i da se stvari pomeraju na bolje. Bilo da ste domaći ili strani investitor, ono što je potrebno je da i u tim tržišnim promenama imamo predvidivost i transparentnost zakonskog okvira. Jednom kada se postave zdravi okviri, moramo da obezbedimo njihovu potpunu primenu. To je jedini način da se privredi omogući održivo poslovanje.  

Digitalizacija pomaže da predvidivost bude na još višem nivou! Modernizacijom javnog sektora i uvođenjem elektronske i mobilne uprave podiže se transparentnost, nivo greške svodi se na minimum i privlače se nove investicije. Ukratko, postajemo moderno, povezano i efikasno društvo.

Čini mi se da u telko industriji brže nego u ostalim digitalizujemo svoje poslovanje i način na koji komuniciramo sa korisnicima. Na primer, 860.000 Telenor korisnika bira digitalne kanale kada komunicira sa nama, najviše preko aplikacije Moj Telenor, što je više nego u Norveškoj gde imamo isti broj korisnika. Korišćenje mobilnog interneta se udvostručuje iz godine u godinu, sa tendencijom da za pet godina imamo pet puta veći protok podataka kroz našu mrežu.

Razmišljajući o Vilsonovim rečima još jednom, nekako mi se čini da bi za nas bolje zvučalo: onaj koji ne prihvati digitalizaciju, osuđen je na propast. Ako se tome doda i nastavak citata, koji kaže da je jedina čovekova institucija koja odbija progres groblje, deluje „zastrašujuće”, zar ne? Svedoci smo velikih giganata, koji nisu odgovorili na promene i izazove digitalne revolucije i pretrpeli su ogromne gubitke. Setimo se samo Kodaka, Blockbuster-a ili MySpace-a. Ako želimo da budemo tu i za pet godina, moramo da se menjamo, osluškujemo, da reagujemo na tržišna kretanja, eksperimentišemo, gradimo partnerske odnose, zajedno radimo na unapređenju poslovnog okruženja  i da se uvek vodimo potrebama korisnika. Samo tako možemo biti sigurni da će naše poslovanje biti održivo.  

Branko Mitrović, izvrši direktor Korporativnih poslova, Telenor

 

 

 

Cotrugli Business Schoolhttps://cotrugli.org/

Poslovna škola COTRUGLI je međunarodno priznata institucija, akreditovana od strane AMBA, sa reputacijom vodeće poslovne škole u ​​jugoistočnoj Evropi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!