Finansijske usluge

Kinezi mogu svojim karticama da podižu novac na bankomatima u Srbiji

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, predstavnici Poštanske štedionice i UnionPay sistema prisustvovali su prvoj transakciji tog međunarodnog kartičarskog sistema u mreži Banke Poštanska štedionica.

Svojim UnionPay platnim karticama Kinezi u Srbiji od sada mogu da podižu novac na bankomatima Poštanske štedionice. Uskoro će moći da ih koriste i u prodavnicama i na postpej terminalima, najavljuje guvernerka.

"Razlog zbog kog smo se odlučili na saradnju sa kineskim nacionalnnim kartičnim sistemom je to što se strategija rasta i širenje UnionPay-a u svetu zasniva na partnerskim odnosima. Ova kartična mreža ne raste na račun drugih, već tako što pomaže drugima da rastu ustupajući svojim partnerima globalnu prihvatnu mrežu i najsavremeniju tehnologiju", rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, prenosi RTS.

I to, dodala je, bez pretenzija preuzimanja i gašenja nacionalnih kartičnih sistema, što je tipično za internacionalne brendove.

Ovih dana se očekuje preciziranje i zaključivanje ugovora između China UnionPay sistema i Narodne banke Srbije, kao operatora nacionalne kartične šeme Dina kard o prihvatanju UnionPay na POS terminalima i prodajnim mestima i zajedničke Dina kartice i njeno korišćenje u inostranstvu, kao i tehnologije UnionPay u Dina kard sistemu, rekla je Tabaković.

Ona je pozdravila činjenicu da je Poštanska štedionica kao najveća državna banka prepoznala značaj korišćenja UnionPay sistema na svojim POS terminalima, čime se Srbija uvrstila na listu od 160 država u kojima je omogućeno plaćanje tim karticama.

Tabaković je dodala da je odobreno oko 6,5 milijardi kartica u okviru UnionPay kartičarskog sistema, što je polovina svih platnih kartica u svetu.Inače, UnionPay sistem se koristi u 168 zemalja i na 2,57 miliona bankomata u svetu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!