Trgovina

Kinesko tržište se otvara za uvoznu robu

Kineski predsednik Si Đinping obećao je, na sajmu trgovine u Šangaju koji za cilj ima da predstavi Kinu kao globalnog kupca, veće otvaranje Kine za uvoznu robu, ali se nije osvrnuo na američke i evropske žalbe na tehnološku politiku i ograničenja za strane firme.

Kineski međunarodni sajam uvoza koji je otvoren danas, deo je napora Pekinga da razvije trgovinske veze uz istovremeno opiranje pritisku da promeni planove industrijskog razvoja za koje SAD, Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri tvrde da predstavljaju kršenje obaveza u domenu otvaranja tržišta.

"Iskreno smo posvećeni otvaranju kineskog tržišta", rekao je Si u obraćanju odabranoj publici, i obećao da će Kina "prigrliti svet".

Na petodnevnom sajmu u Šangaju učestvuje oko 3.600 kompanija iz 152 zemlje. One se bave prodajom najrazličitijih stvari, od egipatskih urmi do nemačkih fabričkih mašina.

Kineska vlada koristi privlačnost sve većeg kineskog potrošačkog tržišta da bi umanjila primedbe da Peking zloupotrebljava globalni trgovinski sistem kršeći obećanja o otvaranju tržišta.

Kompanije se žale da Peking, iako povećava uvoz zbog proizvođača i potrošača, blokira pristup granama privrede, poput finansija i snabdevanja i pokušava da istisne stranu konkurenciju iz potencijalno unosnih oblasti kao što je bezbednost podataka.

Kina je ove godine smanjila carine i najavila druge mere za podršku uvozu, koji je prošle godine porastao za 15 odsto. Nijedna od tih mera se nije odnosila na politiku u oblasti tehnologije na koje se Vašington žali i zbog kojih je Donald Tramp uveo carine od 25 odsto na 250 milijardi dolara uvoza iz Kine, na šta je Kina uzvratila carinama na 110 milijardi dolara američkog izvoza.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!