Industrija

Kineski gigant ulaže u Srbiju 400 miliona?

Poznati kineski proizvođač guma “Linglong”, koji već godinu dana traži adresu za evropski pogon, sve je bliže odluci. Ako je suditi po napisima u stranim medijima, u konkurenciji četiri države najveće šanse ima Srbija.

Kineski gigant još pregovara sa našim institucijama, a reč je o investiciji, vrednoj 400 miliona evra, što bi bilo najveće strano ulaganje u našu industriju, pišu “Novosti”. Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila.

“Evropski gumarski žurnal”, pozivajući se na kineske izvore, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list “Hospodarske novini”, jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata.

“Iako je češki predsednik Miloš Zeman prilikom posete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju”, piše češki list.

Navode češkog lista nisu želele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

“Tačno je da se “Linglong” interesovao za ulaganje u Srbiju, ali se konačna odluka još ne zna”, čuli smo od upućenih u gumarsku industriju Srbije. Pregovori se vode na državnom nivou.

Da se još pregovara potvrdili su i kineski izvori. Baš kao i sam “Linglong” u odgovoru na tekst “Evropskog gumarskog žurnala”.

Da “Linglong” razmišlja i o Srbiji čulo se pre godinu dana. Kineski ambasador Li Mančang najavio je prošlog juna da u Srbiju stiže veliki proizvođač guma. Evropa je već tada uveliko šuškala da “Linglong” traži lokaciju, a da su u užem izboru Češka, Poljska i Slovačka. Od tog momenta u trku je ušla i Srbija. Ova kompanija je godinama unazad u prvih 20 svetskih proizvođača guma i prvih pet u Kini.

U sektoru gume u Srbiji posluju 362 preduzeća i beleže suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Industrija gume i plastike doprinosi bruto domaćem proizvodu Srbije sa 1,2 odsto. Naši proizvođači pneumatika izvoze na tržišta Francuske i Velike Britanije, ali i dalje proizvodimo daleko manje od glavnih evropskih konkurenata - Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Tokom prva tri kvartala prošle godine u sektor gume i plastike stigao je 73,1 milion evra stranih investicija. Ranija prodaja “Tigra” “Mišlenu” i dalje je jedan od najuspešnijih primera privatizacije u Srbiji. Ona sada generiše oko 50 odsto prihoda u proizvodnji gume.

Strane kompanije koje su investirale u srpsku proizvodnju guma i plastike su: “Mišlen”, “Kuper tajers”, “Mitas”, “Kuper standard”, “Sigit”, “Mekaplast”, “AD Plastik”, “Kontitek”, “Teklas”, “Hačinson”, “Konfecioni Andrea”, “Norma grup”, “Kolektor”, “Manjeti Mareli”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!