Industrija

Kineski "Geely" postao najveći vlasnik "Daimlera"

Pre nepuna tri meseca u medijskim naslovima pojavila se vest o "Geely"-jevom pokušaju preuzimanja pet odsto akcija "Daimlera".

Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je da preuzme udeo u kompaniji, po povlašćenoj ceni.

Kao odgovor na to, iz "Daimlera" su poručili da su holding sa javno izlistanim akcijama, te da željeni udeo mogu steći na berzi, po tržišnoj ceni.

Čini se da ih je Li Shufu, kineski milijarder i osnivač "Geely"-ja, shvatio ozbiljno jer su nemačke agencija izvestile da je "Zhejiang Geely Holding Group" stekao vlasništvo nad 9,69 procenata "Daimler"-ovih akcija vrednih oko 7 milijardi ecra.

Ovim potezom "Geely" je postao najveći pojedinačni vlasnik "Daimlera".

Iza agresivnog poteza navodno se ne krije plan za neprijateljsko preuzimanje, već "Geely" želi da osigura partnerstvo sa "Daimlerom", odnosno Mercedes-Benzom. Jedini problem "Geely"-ju predstavlja "Daimler"-ovo postojeće partnerstvo s "BAIC"-om.

Štaviše, "Daimler" i "BAIC" su usred pregovora oko 1,6 milijardi evra teške investicije kojom bi trebali da modernizuju postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila.

"Geely" u portfelju ima i "Volvo", "Terrafugi"-ju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, kao i udele u "Lotusu", "Protonu" i "Volvo kamionima".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!