Svet građevinarstva-nekretnina

Kineske kompanije, koje grade puteve u Srbiji, ne plaćaju carine i PDV

Prema Aneksu 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Srbije i Kine, a koji je Vlada Srbije usvojila na poslednjoj sednici, kineske kompanije, koje će graditi pruge i puteve kroz našu zemlju, neće plaćati PDV i carine, piše list „Večernje novosti“.

Prema informacijama, koje je taj list dobio iz Ministarstva građevinarstva, vrednost svih ugovora za infrastrukturne  projekte, koje Srbija ima sa Kinom, iznosi 2,5 milijardi dolara. Kad se uračunaju i projekti za koje se vode pregovori, dolazi se do sume od 6 milijardi dolara.

„Novosti“ nisu uspele da saznaju u Ministarstvu finansija za koliko će državni budžet biti uskraćen zbog takve odluke Vlade. S druge, strane u Ministarstvu građevinarstva su rekli da budžet neće biti oštećen. Kao razlog navode podatak da se ti projekti finansiraju kreditom kineske „Exim  banke“, koja je Srbiji dala najpovoljnije uslove. U tom Ministarstvu čak tvrde da je takva praksa kod svih projekata, koji se finansiraju zajmovima međunarodnih finansijskih institucija ili na osnovu bilateralnih sporazuma.

Inače, Sporazumom je predviđeno da se izvođač radova oslobađa carine i PDV-a na uvoz, ali i na kupovinu robe i usluga radi sprovođenja infrastrukturnih projekata i onih koji se odnose na lokomotive i šinska vozila.

Stručnjaci smatraju da će zbog odricanja države od prihoda od poreza i carina, ti projekti koštati mnogo više.  Prema rečima Dragoljuba Rajića iz Mreže za poslovnu podršku, ovom odlukom država je napravila veliki ustupak Kinezima. „Do sada je bila praksa da se donatori oslobađaju plaćanja PDV, a ovde je reč o kreditu, koji Srbija uzima i na koji će plaćati kamatu. Najveći profit na ovim poslovima će ostvariti kineske građevinske kompanije, kao izvođači radova, dok će naše firme dobiti manji deo.

 

Izvor: Novosti

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!