Berza

Kineske berze očekuju 1,6 biliona dolara sa Zapada

Pasivni investicioni fondovi, koji prate MSCI indeks, moraće kupovati na tržištima u Šangaju i Shenzenu.Kineske akcije dostigle su u petak najvišu vrednost u poslednjih godinu i po dana nakon vesti da će uskoro biti uvrštene u najpoznatiji indeks akcija iz rastućih država.

Time im se još više otvaraju vrata stranog kapitala. Indeks Šangajske berze u petak je ojačao 0,3 odsto na 3157 bodova, a dan ranije se CSI300, indeks koji je sastavljen od 300 akcija na berzama u Šangaju i Shenzenu, zaustavio na najvišem nivou u poslednjih 18 meseci. Uspon akcija kineskih kompanija usledio je nakon što je američka kompanija za indekse MSCI objavila da će od iduće godine uvrstiti 222 akcije velikih kompanija iz Kine u njen poznati indeks akcija rastućih tržišta.Te će akcije činiti 0,73 odsto vrednosti indeksa.

Time će indeksni investicioni fondovi, koji prate kretanje tog indeksa, a čija se imovina procenjuje na 1,6 biliona dolara, morati kupiti i te akcije. U MSCI-jevom indeksu rastućih tržišta trenutno 27 odsto akcija čine one kineskih kompanija, ali se radi o akcijama uvrštenima na Hongkonškoj berzi ili na zapadnim berzama, poput “Alibabe” u Njujorku. Mike Shiao, glavni investicioni direktor u Invescu za azijska tržišta, ocenio je odluku MSCI-ja kao "poziv na buđenje stranim investitorima", prenosi Financial Times.

"Verujemo da je to važno za njih kako bi opet promislili o strateškim alokacijama u Kinu i kako bi shvatili da kineske akcije na berzama izvan Kine ne predstavljaju privredu te države u celini", kazao je Shiao. MSCI-jeva odluka novi je podsticaj višegodišnjoj debati u međunarodnim finansijskim krugovima kako kineske akcije uvrstiti u portfelje.

Naime, zapadni ulagači već duže vreme govore da je u kineskim preduzećima slabo korporativno upravljanje i transparentnost prema investitorima, a nije definisano i kako kineski regulator nadgleda tržište. Pri tome podsećaju na krah kineskih berzi 2015. godine kada je obustavljeno trgovanje s više od polovine akcija. Tu je i pitanje konverzije deviza. Stoga ne treba da čudi da strani ulagači drže tek po dva odsto obveznica na tržištu akcija i obveznica, koje zauzimaju drugo i treće mesto po veličini u svetu. 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!