Prodaja

Kineska kompanija “HNA Group” prodaje udeo u hotelskom lancu “Hilton”

Kineski konglomerat HNA povlači se iz multinacionalne hotelijerske kompanije “Hilton Worldwide” pokušavajući da proda udeo u toj kompaniji, vredan 6,5 milijardi dolara, prenosi CNN.

Prema procenama CNN-a, ukoliko kineska kompanija HNA uspe da se reši svog udela od 26 odsto u hotelskom lancu “Hilton”, po trenutnoj tržišnoj vrednosti tih akcija mogli bi ostvariti profit od 2 milijarde dolara. U pozadini te odluke, tvrde, stoji nova strategija kineskih vlasti, koje „povlače kočnicu" u vazi sa agresivnim inostranim investicijama svojih velikih kompanija.

Naime, u velikom potrošačkom pohodu, HNA je proteklih godina proširila svoje poslovanje, te je od aviokompanije postala konglomerat koji se okušao u poslovanju s nekretninama, logistikom, turizmom i ugostiteljstvom, a prošle je godine zauzela 170. mesto na listi 500 najvećih globalnih kompanija Fortune magazina, s procenjenom vrednosti od 53.335 milijardi dolara.

Ta je diversifikacija poslovanja, piše CNN, prouzrokovala gomilanje dugovanja od preko 100 milijardi dolara za konglomerat i kineske vlasti su bile pod pritiskom da intervenišu. Tako je prošlog meseca HNA već prodala svoj udeo u “Hilton Grand Vacations” za 1,1 milijardu dolara, kao i udeo u “Hilton Park Hotels & Resort” za 1,4 milijarde dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!