Energetika

Kineska kompanija CEFC preuzima 14 odsto udela u “Rosnjeft”-u

Kineska kompanija CEFC preuzeće udeo od 14,16 odsto u ruskoj državnoj naftnoj kompaniji “Rosnjeft” za 9,1 milijardu dolara.

  Švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama “Glencore” saopštila je da je sa katarskom državnom kompanijom “Qatar Investment Authority” (QIA) dogovorila zajedničku prodaju udela od 14,16 odsto u “Rosnjeftu” kompaniji CEFC (CEFC China Energy Company Limited).

CEFC očekuje da će im ta investicija omogućiti godišnju proizvodnju nafte od 42 miliona tona (840,000 barela dnevno) i pristup rezervama nafte i gasa od 2,67 milijardi tona (20 milijardi barela).

Sporazum, koji je podložan izmenama u finalnim pregovorima, usledio je devet meseci pošto su “Glencore” i QIA za 10,2 milijardi evra kupili 19,5 odsto kompanije “Rosnjeft”, koja će ostati u većinskom vlasništvu i pod kontrolom ruske države.

Direktor “Rosnjeft”-a Igor Sečin, blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je za rusku državnu televiziju da je sporazum “Glencore”-a i QIA podstaknut obostranom željom dve kompanije da ublaže teške otplate duga. Sečin je kazao da će “Glencore” i QIA zadržati udeo u “Rosnjeft”-u, koji su u decembru 2016. godine kupili sopstvenim novcem, a da će kompaniji CEFC prodati deo, koji su kupili na osnovu kredita.

“Glencore” je saopštio da će ubuduće posedovati oko 0,5 odsto vlasništva u “Rosnjeft”-u, dok će QIA imati 4,7 odsto.

Izvor: Reuters

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!