Energetika

Kina ulaže milijarde dolara u sektor distribucije električne energije

Kineska Vlada ima ozbiljne planove da Kina postane globalna supersila u sektoru distribucije električne energije, dok kineske kompanije ulažu milijarde u razvoj međusobno povezanih dalekovoda širom sveta, piše Financial Times.

Kineske kompanije u proteklim godinama često su koristile tehnologiju kablova ultra-visoke voltaže za transport istosmerne i izmenične struje preko velikih prostranstava svoje države, a istu su tehnologiju počeli koristiti i u svojim ulaganjima u energetsku infrastrukturu u drugim državama, s ultimativnim ciljem izgradnje globalne mreže za distribuciju električne energije.

“Kineske državne kompanije sprovode agresivnu politiku širenja u inostranstvu, ulažu u izgradnju i upravljanje sistemima distribucije u nekim državama, a u drugima učestvuju samo kao ulagači”, rekao je Xu Yi-chong, profesor politike sa Sveučilišta Griffith u Australiji, prenosi “Jutarnji list”.

Kina pokušava progurati međusobno povezivanje više od 100 odvojenih država, u jednom od najambicioznijih industrijskih planova današnjice, ali to ne znači da će kineske kompanije biti vlasnice mreže ili upravljati njome.

“To je u skladu s ciljevima Pekinga o širenju i postavljanju globalnih standard”, rekla je Erica Downs sa Univerziteta Columbia, stručnjak za Kinu i energetiku. “Povezano je i s kineskim nastojanjima da postanu napredna industrijska supersila. U tome se nalazi veliki element prestiža”, dodala je Downs.

“Iako sigurno postoji i komercijalni razlog za kinesko širenje u energetskom sektoru, treba napomenuti da Peking često isprepliće svoje ekonomske, diplomatske i strateške inicijative”, rekao je consultant Andrew Davenport, direktor kompanije RWR Advisory.

Kina je od 2013. do 2018. godine uložila 123 milijarde dolara u 104 odvojena projekta vezana za sisteme distribucije električne energije u svetu. Većina ulaganja bila su u područja jugoistočne Azije, Južne Azije, Evrope i Rusije, Južne Amerike, i Zapadne, Centralne i Istočne Afrike. Od tog iznosa, čak 102 milijarde uloženo je u izgradnju ili akviziciju distribucijske infrastrukture, dok je preostalih 21 milijarda uložena u obliku kredita drugim kompanijama.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!