Energetika

Kina ulaže 20 milijardi dolara u projekat "Julong"

Kina oživljava petrohemijski projekat vredan 20 milijardi dolara u istočnoj provinciji Šandong u naporima da pojača infrastrukturnu potrošnju.Cilj je da podrži ekonomiju pogođenu pandemijom koronavirusa.

Projekat za rafineriju kapaciteta 400.000 barela dnevno (BDP) i za fabriku etilena kapaciteta tri miliona tona godišnje u gradu Jantai, u Šandongu, centru nezavisnih prerađivača nafte, bio je predložen pre više godina, ali je odložen zbog kineskih problema sa viškom kapaciteta za rafinisanje.

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), državni organ nadležan za planiranje, dala je preliminarno odobrenje za taj projekat, što provinciji Šandong otvara put da počne sa planiranjem izgradnje, rekla su britanskoj agenciju dva izvora upoznata s odlukom.

Šandong Nanšan grupa, privatna topionica aluminijuma sa sedištem u Jantaiju, biće glavni investitor, sa ulaganjem od gotovo 140 milijardi juana (20 milijardi dolara), a među ostalim investitorima su hemijska grupacija Vanhua i pokrajinska vlada Šandonga, rekao je jedan od izvora, prenosi Tanjug.

S projektom nazvanim Julong biće dodatno ojačan nedavni talas investicija u kinesku petrohemiju, u kojem predvodi privatni sektor, privlačeći globalne divove poput nemačkog BASF-a i američkog “Exxon Mobil” da ulažu u izgradnju kompleksa u zemlji koja je najveći svetski potrošač i uvoznik petrohemijskih proizvoda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!