Razvoj

Kina povećava investicije u Evropi, a smanjuje u SAD

Direktna kineska inostrana ulaganja dramatično su se promenila u odnosu prema SAD i Kanadi, a više su usmena prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Evrope u prvoj polovini ove godine, pišu kineski mediji.

Dovršene kineske investicije u Evropi u prvoj polovini 2018. godine dostigle su 12 milijardi dolara, što je za 4 odsto više nego u istom perioduu prošle godine.

S druge strane, ulaganja prema Severnoj Americi smanjena su za 92 odsto, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske kompanije Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe, prenosi “Večernji list”.

Na godišnjem nivou povećanje za Evropu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švajcarske biotehnološke kompanije “Syngenta”, od strane “ChemChina”, vrednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena, pa nije uticala na poređenje podataka.

Thilo Hanemann, direktor kompanije “Rhodium Group”, rekao je da "nakon pet godina sličnih investicija u Evropi i Severnoj Americi, kineski investitori sad preferiraju Evropu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Evropa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inostranim investicionim prioritetima".

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće evropsko odredište za kineski kapital u prvoj polovini 2018. godine, nakon čega sledi Ujedinjeno Kraljevstvo, gde su investicije dostigle 1,6 milijardi dolara. U Nemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

Neizvesnost oko američko-kineske trgovine nastavlja da utiče na odluke investitora.

"Razmer i brzina divergentnih trendova otkrivenih ovim brojkama je izvanredan. Istovremeno, niko ne bi trebao biti iznenađen smerom puta - Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog tržišnog pristupa u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmerna ulica, dok trgovinski odnosi sa SAD nastavljaju da idu dole", kazao je Thomas Gilles, predsednik “Baker McKenzie's” kineske grupe za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Industrijski sastav kineskog ulaganja, takođe, značajno se promenio u prvoj polovini ove godine i u Evropi, i u Severnoj Americi.

Sektori, uključujući automobilski, zdravstveni i biotehnološki, kao i potrošački proizvodi i usluge, postali su glavni za kineske inostrane investicije u obe regije. Sektor nekretnina i ugostiteljstva izgubio je svoje mesto na vrhu, ali je i dalje ostao privlačan kineskom kapitalu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!