Trgovina

Kina postala glavni trgovinski partner EU

Kina je postala glavni trgovinski partner Evropske unije u periodu januar-jul 2020. Godine, objavio je Eurostat.

Ona je istisnula SAD sa čelne pozicije koju su držale u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Evrostata.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena EU sa Kinom iznosila je za sedam meseci ove godine 328,7 milijardi evra, a sa SAD-om 323,5 milijardi, objavljeno je na veb sajtu evropske agencije za statistiku.

U posmatranom periodu, izvoz 27-članog bloka u Kinu iznosio je 112 milijardi evra, i manji je za 1,8 posto na godišnjem nivou, dok je uvoz iz Kine porastao za 4,9 procenata međugodišnje, na 216,7 milijardi, prenosi Tanjug.

Istovremeno, sedmomesečni izvoz EU u Sjedinjene Države potonuo je za 9,9 odsto, na 203,1 milijaru evra, a uvoz iz SAD je pao za čak 11,7 procenata, na 120,4 milijarde evra,

Evropski uvoz iz Kine porastao je za 4,9 odsto u period od januara do jula u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iz SAD-a u istom periodu pao za 11,7 odsto.

Još porazniji su podaci o trgovinskoj razmeni EU sa njenom dojučerašnjom članicom, Velikom Britanijom, koja je treći najveći trgovinski partner Brisela.

U periodu januar-jul, izvoz iz evropskog bloka na britansko tržište stropoštao se za čak 20,5 posto, na 150,5 milijardi evra, dok je uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva opao za 16,5 procenata, na 94,8 milijardi evra.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!