Energetika

Kina postaje suvlasnik “Rosnjeft”-a

Kineska firma “Huarong Aset Menadžment”, pod kontrolom države, kupila je 36,2 odsto udela u poslovnoj jedinici privatnog preduzeća CEFC Čajna Enerdži, preko kojeg CEFC sprovodi sticanje udela u ruskom naftnom giganta “Rosnjeftu” u vrednosti 9,1 milijardi dolara.

Prema podacima CEFC-a, u koje je uvid imala agencija Rojters, Huarong je platio udeo u CEFC-u u dve tranše - jednu u decembru i jednu u februaru.

Huarong je pod kontrolom kineskog ministarstva finansija, prenosi Tanjug.

“CEFC Enerdži” je prošlog septembra najavio planove za kupovinu 14,16 odsto akcija u “Rosnjeftu” od “Glenkora” i fonda Katar Investment Otoriti (KIA).

„Uobličena je konačna struktura akcionara Rosnjefta”, izjavio je glavni izvršni direktor ruskog naftnog giganta Igor Sečin za televiziju Rosija, prenosi Raša tudej.

U okviru dugoročnog sporazuma, “Rosnjeft” i “CEFC Enerdži” su 2017. godine potpisali ugovor o isporukama nafte, prema kojem će ruska kompanija snabdevati CEFC sa 60,8 miliona tona nafte godišnje do 2023. godine.

Sporazum obuhvata razvoj istraživačkih i proizvodnih projekata u Sibiru. Dve kompanije planiraju saradnju i u oblasti prerade, petrohemijske proizvodnje i trgovanju sirovom naftom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!