Projekti

Kina i SAD bi u budućnosti mogle stvoriti dva paralelna interneta

Na prvi pogled nestvarna opcija nekim insajderima izgleda vrlo blisko: Kina i SAD kroz nekoliko bi godina mogli stvoriti paralelne internete.

Koncept je nazvan "splinternet", a odnosi se na budućnost u kojoj je internet fragmentiran, uređen posebnim propisima i vođen od strane različitih službi.

Jedinstvena definicija je još nejasna, ali neki sugerišu da ćemo ubuduće videti da kineske i američke aplikacije i usluge dominiraju svaka na svojoj polovini interneta. Taj je koncept bio tema mnogih rasprava na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog meseca.

Iako dolaze dva interneta, "to neće biti Kina i ostatak sveta, već Kina i zemlje koje usvajaju kineske aplikacije i zemlje koje prihvataju američke aplikacije", rekla je za CNBC Kaifu Lee, CEO kineske venture capital kompanije Sinovation Ventures.

"Dok će kineske aplikacije teško biti usvojene u SAD, Evropi i zemljama engleskog govornog područja, mislim da smo svesni njihovog brzog prihvatanja u Indiji, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi, na Bliskom istoku pa čak i u Africi. Mislim da za pet godina, ako pogledate sve ljude na svetu koji su uzeli njihov telefon i prebrojite koliko kineskih aplikacija i američkih aplikacija imaju, rekla bih da će to biti pola-pola, dodaje Lee, koja je pre svog aktualnog posla bila šefica Google-a u Kini.

Kompanije kao što su Alibaba i Tencent već šire svoje usluge u inostranstvu i stiču ili ulažu u kompanije širom Azije. Na primer, Alibaba je vlasnik većinskog udela u Lazadi, kompaniji za elektroničku trgovinu u jugoistočnoj Aziji, dok Tencent investira u indonezijsku kompaniju Go-Jek. Kineski tehnološki divovi neprestano traže širenje u inostranstvu, prenosi Seebiz.

Sjedinjene Države i Kina se bore za dominaciju ne samo kada je u pitanju internet, već i druge, međusobno povezane tehnologije, uključujući 5G i veštačkuu inteligenciju.
Veštačka inteligencija (AI) posebna je tehnologija koja se smatra ključnom za podršku budućim industrijama i koja će delimično oblikovati način na koji će internet izgledati u budućnosti. AI je širok pojam koji obuhvata razvoj algoritama koji se mogu prilagoditi i učiti, što bi moglo potaknuti automatizaciju mnogih zadataka. Može se primeniti na mnoge industrije širom sveta.

Studija Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) objavljena prošle nedelje pokazala je da su američke kompanije IBM i Microsoft dve organizacije u svetu s najviše podnesenih patentnih prijava. Međutim, zapanjujući je podatak da među istraživačkim grupama i univerzitetima, kineske organizacije drže 17 od 20 najboljih mesta u pogledu ukupnog broja patentnih prijava.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!