Omladinsko preduzetništvo

Kikinda podržava razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća

Na samom kraju 2017, kikindska lokalna samouprava podržala je pet projekata po Javnom konkursu za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Iako je za tu namenu izdvojeno skromnih milion dinara, grad je tim gestom pre svega pokušao da da podstrek za dalji razvoj preduzetništva, navodi RTV.

Pozdravljajući taj gest, kikindski preduzetnici naglašavaju da je u trenutnim ekonomskim uslovima sve teže uspešno poslovati, a uz već uobičajene probleme postaje sve teže obezbediti kvalifikovanu radnu snagu.

Tržišna utakmica sa sve jačom konkurencijom velikih kompanija, otežani uslovi plasmana, izostanak značajnijih poreskih olakšica samo su neki od problema sa kojima se nose preduzetnici, vlasnici malih i srednjih preduzeća. Uz sve to, problem koji za kikindske preduzetnike postaje sve evidentniji je nedostatak kvalifikovane radne snage.

Zahvaljujući saradnji novosadskog Edukativnog centra i kikindske kompanije „Šole", nezaposlena lica su nedavno dobila šansu da posredstvom Filijale NSZ završe besplatnu obuku za deficitarno zanimanje varioca.

Nakon obuke i položenog ispita, kikindska kompanija garantovala je posao na mimimum godinu dana. Iako je poziv poslat na preko hiljadu adresa, za obuku se prijavilo 16 nezaposlenih lica, a na potpisivanje ugovora - samo osam-

Na teritoriji Severnobanatskog okruga trenutno je oko 9 hiljada nezaposlenih, a od tog broja samo u Kikindi je bez posla preko tri hiljade lica. Tim pre iznenađuje podatak da mogućnost prekvalifikacije i realne prilike za posao mnogi nisu ni pokušali da iskoriste.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!