Društvo

Karla Del Ponte napustila istražnu komisiju Haškog tribunala za ratne zločine

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte istupila je iz istražne komisije Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji, kritikujući Savet bezbednosti i poručivši sirijskom predstavniku u UN da je njegova vlada upotrebila hemijsko oružje.

Del Ponte se oprostila od Saveta UN za ljudska prava koje je pre šest godina oformilo Komisiju za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Siriji.

"Sedam godina zločina u Siriji i totalna nekažnjivost. To je neprihvatljivo", istakla je Del Ponte.

U avgustu je u intervjuu za švajcarske novine rekla da postoji dovoljno dokaza da se sirijski predsednik Bašara al-Asad optuži za ratne zločine.

Nakon njenog odlaska u Komisiji će ostati samo dva poverenika - Karen Koning Abu Zajed i predsednik komisije Paulo Pinjero, koji je rekao da će pre ili kasnije velik broj ljudi morati da odgovori na pitanje "zašto nisu ranije reagovali da zaustave pokolj".

Del Ponte se u ponedeljak obratila i sirijskom predstavniku u UN rekavši mu da je bila u pravu kada je brzo zaključila da je Asadova vlada upotrebila hemijsko oružje u napadu na grad Han Šejhun u aprilu.

"Danas o tome imamo potvrdu nakon što je službeno sprovedena istraga. I sada tražimo pravdu, tražimo pravdu za te žrtve", rekla je Del Ponte sirijskom ambasadoru.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!