Finansijske usluge

Kakva je budućnost bitkoina u 2018. godini?

Bilo kakvo predviđanje u vezi kriptovaluta je velika odgovornost, a naročito kada je reč o cenama. Međutim, na ovom nestabilnom tržištu nije u pitanju samo cena, koja se teško može predvideti, s obzirom na veliki broj dešavanja, koja utiču na tržište kriptovaluta.

Ovo je dovelo do toga da ljudi već sada spekulišu o tome šta se može očekivati na tržištu kriptovaluta:

Dominacija bitkoina

Budući da je bitkoin 25. decembra prošle godine dostigao maksimalnu vrednost od 20.000 dolara, a nakon toga neprestano napredovao, nova sezona je donela vrtoglavi pad i ponovni povratak najpopularnije kriptovalute na prethodni nivo. Pad bitkoina za 33 odsto je uticao na rast drugih altkoina kao što su Ripple, Stellar i Tron.

Međutim, već na početku nove godine, stručnjaci su uvideli da rast altkoina odgovara bitkoinu i da će i tokom 2018. godine nastaviti da bude najvrednija kriptovaluta.

Više ustanova će se pridružiti borbi

Nakon talasa podsmeha, pa prihvatanja bitkoina, velikani na Volstritu su konačno počeli da shvataju bitkoin ozbiljno, što je dovelo do toga da sve više ustanova prihvata bitkoin. U prilog tome govori podatak da su CME i CBOE uveli trgovanje bitkoinovim fjučersima.

"Sa regulisanim fjučersnim tržištima, koji su zaživeli 2017. godine, postavljena je etapa za ETF-ove koji će dobiti odobrenje 2018. godine", rekao je Nolan Bauerle, analitičar iz “Canaccord Genuity”-ja.

Regulatori su takođe spremni za tržište bitkoina

Do sada je ideja o regulaciji bila pokušaj lečenja simptoma, a ne utvrđena procedura na tržištu kriptovaluta.

Međutim, 2018. će biti godina konsolidacije i postavljanja osnova za ozbiljnije uvođenje digitalnih valuta na finansijsko tržište.

Regulatori će, bez sumnje, uticati na cene kriptovaluta, jer će izazvati potrese na ovom nestabilnom tržištu.

Spenser Bogart, menadžer i vođa istraživačkog  sektora u firmi za rizični kapital „Blockchain Capital“, predviđa velike gubitke u regulaciji.

Volatilnost će i dalje biti sinonim za kriptovalute

Ne možete govoriti o bitkoinu bez navođenja njegove nestabilne tržišne prirode. Kako godina bude odmicala, tako će biti izraženije oscilacije u ceni kriptovaluta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!