Ljudski resursi

Kako Mask i Zakerberg motivišu svoje zaposlene za rad

Iako su kompanije, poput “Facebook”-a i “Tesla Motors”-a, nastale na osnovu ideja za genijalne proizvode, menadžeri tih kompanija za rezultate mogu da zahvale inspiraciji svojih zaposlenih. Kako bi godinama ostali na vrhu, menadžment tih kompanija mora podsticati kulturu učenja. Ovo je 5 načina.

1. Stvorite kulturu postavljanja pitanja

Koliko puta ste pitali svoje ljude u timu ima li pitanja i niko od njih nije digao ruku? Menadžeri, koji održavaju kulturu postavljanja pitanja, imaju dobre osnove za rast svoje kompanije. Da Ilon Mask nije stalno sebi postavljao pitanja kako i zašto? kompanija ne bi bila jedna od najinovativnijih na svetu, već samo još jedna auto kompanija u nizu. Važno je da vaši zaposleni pitaju: “Kako to radimo?”, “Zašto to radimo?”, “Koliko nas to košta?”. Kada su ohrabreni da pitaju takva pitanja osećaće se više uključeni u poslovanje kompanije, a samim tim i emotivnije vezani za kompaniju, a usput će kada znaju kako i zašto se nešto radi, lakše moći sami dati kvalitetne predloge.

2. Budite otvoreni za promene

Kako bi kvalitetne ideje mogle uopšte biti kreirane i implementirane, važno je da zaposleni imaju osećaj da su menadžeri otvoreni za promene. Uzmimo za primer Netflix, Reed Hastings je posao započeo tako da je slao dvd-ove video sadržaja svojim korisnicima na adresu i bio je dosta uspešan u tome. Kako je DVD polako nestajao s tržišta, Reed i njegovi ljudi su kompletno napustili tu tehnologiju i prvi krenuli sa stream-anjem svog sadržaja online. Iako je kompanija kompletno zaokrenula svoj biznis model, ta promena im je donela eksponencijalan rast do te mere da postoji planetarno popularna fraza “Netflix & chill”.

3. Motivišite svoje zaposlene da uče

Već je uobičajena praksa da kompanije motivišu svoje zaposlene da uče i rade na svojim veštinama, ali koliko njih u praksi to zapravo i radi? “Google” na primer, dozvoljava svojim zaposlenima da 20 odsto svog vremena u nedelji provedu učeći. Motivisanje zaposlenih da rade na sebi nakon radnog vremena i nije neka pohvala. Istina, oni najambiciozniji će to svakako i sami raditi, al izdvajati vreme u radnom danu kako bi učili i radili na sebi, bez obzira što će rešavanje zadataka možda i trpeti – to bi se već smatralo ozbiljnom kulturom učenja.

4. Vodite se strašću

Nikome nije drago kad njegov šef apsolutno ne mari za projekat i samo gleda projekte/zaposlene kroz uloženo/zarađeno. Ako posmatrate javne nastupe Marka Zakerberga, možete uočiti da svaki put kada priča o projektu ili ideji na kojoj” Facebook” radi, da je jako uzbuđen oko toga. Strast koju on pokazuje motiviše zaposlene, ali i investitore da se više angažuju oko svojih ciljeva. Nemojte da se stidite da pokažete strast i budete uzbuđeni i optimistični oko projekata na kojim radite.

5. Vodite se primerom

Ranije ove godine “Tesla” je imao problema sa bezbednošću u jednoj od svojih fabrika. Umesto da pošalje empatični kružni mail, Ilon Mask je obavestio svoje zaposlene da sve probleme, koje uoče, od sada mogu slati direktno na njegov e-mail. Takođe, obavezao se da će posetiti sve “Tesline” fabrike da bi pogledao koje se bezbednosne mere preduzimaju. Svojim primerom je pokazao da je spreman izaći s njima na teren i uveriti se da se stvari menjaju. To su odlike pravog vođe.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!