Ljudski resursi

Kako vam karijerna sidra mogu pomoći da motivišete zaposlene?

Svako od nas ima određene karijerne aspiracije, odnosno, težnje u profesionalnom životu. Za poslodavca je važno da prepozna profesionalne težnje svojih zaposlenih, kako bi mogao da ih motiviše na pravi način i da od njih dobije najbolje rezultate.

Postoji nekoliko tipova tendencija u profesiji, odnosno, različitih karijernih sidra:

Tehničke i funkcionalne kompetence (TF) – visok skor na ovoj oblasti ukazuje da će zaposleni biti zadovoljan ako primenjuje stručna znanja i veštine, i ako se od njih traži ekspertsko mišljenje.

Generalni menadžment (GM) – ovo su zaposleni koji su zainteresovani za nadgledanje svih tekućih procesa i upravljanje ljudima, zbog čega žele što pre da dosegnu visoku rukovodeću poziciju.

Autonomija (AU) –  autonomnim tipovima je važno samostalno definisanje radnih zadataka i fleksibilnost u organizaciji radnog vremena. Ne prihvataju kruta pravila, a neretko odbijaju i unapređenja, ukoliko to ugrožava njihovu autonomiju.

Sigurnost (SI) – osobe koje teže sigurnosti u poslu izbegavaju stanja neizvesnosti i veoma im je važna finansijska sigurnost. Nisu toliko opterećeni sadržajem posla niti mogućnošću napredovanja.

Preduzetništvo (PR) – kod preduzetnika se javlja želja za stvaranjem sopstvene organizacije ili biznisa. Ambiciozni, spremni na rizik i prevazilaženje prepreka u tom procesu, čime žele da dokažu svoju istrajnost i zalaganje.

Služenje drugima (SV) -  ovo su tipovi zaposlenih koji će u poslu biti zadovoljni ako postižu nešto vredno i smisleno, čine i pomažu drugima, utiču na poboljšanje međuljudskih odnosa i života uopšte.

Izazov (IZ) – osobe ovog tipa traže poslovne prilike u kojima se radi na rešavanju problema, sukobljavanju ideja i mišljenja, prevazilaženju izazova i prepreka.

Životni stil (ŽS) – uspešno balansiranje poslovnog i privatnog života je ključna stvar kod ovakvih tipova zaposlenih. Ne žele da se odreknu jednog zarad drugog, već da podjednako ispunjavaju svoje porodične i profesionalne obaveze. Svoje zadovoljstvo poslom gledaju i kroz aspekt privatnog, kao integraciju dva podjednako važna aspekta života.         

 

Vilena Višnjić, H.art Development Center

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!