Razvoj

Kako uvećati vrednost kompanije?

Postoje razne strategije kako da se poveća vrednost kompanije.

Već sam pisao o proceni vrednosti firme, i tu sam objasnio, koje metode procena postoje. Sada ću pisati o ceni, tržišnoj vrednosti, i strateškoj vrednosti firme u odnosu na metode procene firme.

•   Cena predstavlja iznos koliko kapital i imovina firme vrede vlasnicima(ku) firme

•   Tržišna vrednost predstavlja iznos koliko kapital i imovina firme vrede nekom drugom, odnosno, koliko je neko spreman da plati za akcije firme

•   Strateška vrednost je iznos koliko bi kapital i imovina mogli da vrede u budućnosti

Kada je počela globalizacija početkom devedesetih godina, većina multinacionalnih kompanija se odlučivala za akvizicije kompanija. Takve procese smo mogli da vidimo tokom privatizacije u Srbiji početkom dvehiljaditih godina, kada su strane kompanije počele da dolaze na naše tržište. To je jedna od strategija širenja poslovanja i uvećanja vrednosti matične kompanije.

Druga strategija uvećanja vrednosti je uvećanje baze klijenata, odnosno, tržišnog učešća. Svaki kupac, bilo kog biznisa, pored prihoda i profitabilnosti, gleda ko su kupci i kakav je budući potencijal da se ta baza uveća. Ukoliko je situacija na tržištu povoljna, možemo govoriti o strateškoj vrednosti kompanije. Tada se firme precenjuju, jer su projekcije previsoke u odnosu na tržišnu vrednost.

Treća strategija bi bila kupovina novih mašina u cilju podizanja svoje produktivnosti. Nova osnovna sredstva mogu omogućiti firmi širi asortiman proizvoda, koje će dovesti do veće prodaje postojećim ili novim kupcima.

U modernoj ekonomiji, imamo primere kompanija Air BnB, Ubera, Alibabe, Facebook, Twittera i ostalih, koji praktično ne poseduju osnovna sredstva, a spadaju među najvrednije kompanije na svetu.

Šta bi kod ovakvih kompanija moglo biti atraktivno da privlače tolike investitore i kapital, a nisu jako profitabilne?

To je upravo potencijal, odnosno, takozvani outlook, prognoza budućeg poslovanja. To su kompanije, koje imaju nov i skalabilan poslovni model, i na kom god tržištu se pojave

nude nešto modernije, bolje od konkurencije, bilo da je to cena ili bolja usluga,

 

Ako sumiramo sve ove strategije možemo da zaklučimo da jedna kompanija može da uveća svoju vrednost ako raste i to kroz:

•   Akviziciju druge kompanije (rast kroz kupovinu kontrolnog paketa akcija)

•   Internim rastom

•   Partnerstvom sa drugom kompanijom (koristeći sinergiju sa drugom kompanijom za rast).

 

Pavle Vlajčić, Biznis berza

 

Biznis berzahttps://www.biznisberza.com

Biznis berza je nastala s ciljem da se zainteresovanim vlasnicima malih biznisa pomogne da se lakše i brže povežu sa adekvatnim strateškim investitorima i finansijerima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!