Razvoj

Kome sve Portoriko duguje ukupno preko 70 milijardi dolara?

Portoriko i domaći subjekti povezani sa ovom saveznom teritorijom SAD-a duguju kreditorima preko 70 milijardi dolara. Nakon posete Donalda Trampa ovoj državi, tokom koje je obećao brisanje dugova, postavlja se pitanje kako je ova ostrvska zemlja dospela u situaciju u kojoj se našla i ko su najveći kreditori koji bi trebalo da otpišu dugove?

Portoriko i domaći subjekti povezani sa teritorijom SAD-a duguju kreditorima preko 70 milijardi dolara. Dvostruki udarac i katastrofa koju su prouzrokovala dva uragana Irma i Maria, samo su pogoršali stanje na ovom karipskom ostrvu, koji se nalazi na oko 1.150 kilometara južno od Floride, dok je bivši premijer Alehandro Garsija Padilja proglasio situaciju "humanitarnu krizu" u toj ostrvskoj zemlji.

Zašto je Portoriko u tako lošem ekonomskom stanju?

Preko deset godina ekonomskog pada i izazivanja efekta balona, uz egzodus portorikanskih stručnjaka  iz većine odlasti u SAD, izazvalo je veliki udarac na privredu Portorika, koja se našla u recesiji.

- Portoriko ima drastično veću stopu nezaposlenosti od SAD-a (12 odsto stanovništva je bilo nezaposleno pre uragana, dok je na teritoriji celog SAD-u ta cifra iznosila 4,4 odsto u avgustu).
- 43,5 odsto stanovnika živi ispod granice siromaštva.
- Zemlja je izgubila 8 odsto stanovništva od 2010. godine, pa tako trenutno u Portoriku živi samo 3,4 miliona stanovnika.
- Dug iznosi 12.000 dolara po glavi stanovnika ili više od tri četvrtine BDP-a, što Portoriko čini jednom od najzaduženijih zemalja na svetu.
- S obzirom da Portoriko kao teritorija pripada SAD-u, ova država kao valutu koristi američki dolar, što znači da ne može da devalvira svoju valutu, kako bi poboljšala konkurentnost.

Kako se Portoriko finansira?

Portoriko je u februaru 2013. godine izgubio pristup tradicionalnom tržištu obveznica, nakon što su rejtinzi kompanija umanjile vrednost tog tržišta na ’nivo smeća’. To je finansiranje zemlje učinilo težim i skupljim. U martu 2014. ostrvo je hedž fodovima prodalo dug od 3,5 milijardi dolara, uz kupon od 8,5 odsto.

Od tada se u Portoriku sprovode ozbiljne mere zatezanja kaiša, uključujući odlaganje plaćanja poreskih povraćaja, likvidaciju penzija i drugih kompenzacijskih sredstava i odlaganje plaćanja niza drugih obaveza.

Trećina novca na ostrvu iskorišćena je za refinansiranje duga iz 2016. godine. Na kraju 2014. godine, tri javna penziona fonda imala su samo dve milijarde dolara sredstava u odnosu na kombinovanu procenjenu penzionu obavezu od 46 milijardi dolara.

Da li je trenutna situacija održiva i zašto nije?

Portoriko je 3. maja podneo zahtev za ekvivalent bankrotu, s ciljem da smanji teret dugova za 123 milijarde dolara.

Pošto Portoriko nije tehnički opština, Kongres se pozvao na zakon kojim se dužnik i njegovi poverioci stavljaju pred saveznog sudiju u San Huanu, sa ciljem da prođu kroz proces restrukturiranja, poznat pod nazivom „Naslov III - pseudo bankrotiranje za teritoriju SAD-a“.

Šta Portoriko duguje?

-       17,8 milijardi dolara u tzv. Obveznicama opštih obaveza,
-       17,6 milijardi obaveza, koje je izdao Portoriko „Sales Tak Financing Corp.“,
-       9 milijardi dolara duga za „Elektroprivredu Portorika“, poznatu kao PREPA,
-       52,2 milijarde dolara duga u vezi sa penzijama,
-       21 milijardi dolara u drugim obavezama vezanim za komunalne usluge i druge agencije

Kako je uragan Marija uticao na celu situaciju?

Agencija „Mudis Analitics“ procenjuje da bi oštećenja od uragana Marija mogla rezultirati dugom od najviše 95 milijardi dolara. Osim toga, sredstva za rešavaje dugova su takođe opustošena, usled rešavanja posledica uragana.

Ko su poverenici Portorika?

Poverioci Portorika su hedž fondovi, investicioni fondovi i mali investitori, od kojih su mnogi državljani Portorika. Hedž fond grupe su najglasnije vodile pregovore sa predstavnicima Portorika i američkom vladom, koja je osmislila paket pomoći, poznat kao Promesa o upravljanju i ekonomskoj stabilnosti. Mnogi kreditori su zabrinuti da će svaki sledeći sporazum rezultirati smanjenjem njihovih glavnih investicija.

Kejt Long, osnivač istraživačke kuće Portoriko Kliringhaus, izjavila je za CNBC u sredu da 75 odsto duga Portorika drže mali investitori. Ostatak drže hedž fondovi, uključujući „Aurelius Capital Management“ i „Autonomi Capital“. Pored toga, kreditori su i „Goldman Saks“, „BlackRock“, „T. Rove Cena“, „OppenheimerFunds“, „Franklin Templeton“.

Šta je sledeći korak nakon obećanja predsednika Trampa da bi dug trebalo izbrisati?

"Moraćemo da izbrišemo dug. Možete se pozdraviti sa tim ", rekao je on u odgovoru na pitanja o sudbini obaveza San Huana. Međutim, postoje ozbiljna pitanja o pravcu za Portoriko i koliko vlada može da  učini kako bi ublažila svoje fiskalne probleme.

 

Izvor: MarketWatch

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!