Agro svet

Kad boca rakije košta 140 evra

Mušmula se veoma retko uzgaja, jedino se još po negde može videti u uglu neke njive koja se više i ne obrađuje gde prkosi vremenu i rađa.

Ova voćna vrsta je veoma otporna na bolesti, korove i ne traži velika ulaganja. Trend uzgoja ove voćne vrste polako se vraća pa se poslednjih nekoliko godina beleži rast zasada mušmula prvenstveno zbog lekovitosti plodova, ali i lakog uzgoja.

Ona ima mnogo više vitamina i voćnih kiselina od južnog voća, sadnja je isplativa, posebno u godinama kada cena jabuke, breskve, šljive nema neku vrednost. Traži znatno manja ulaganja u odnosu na drugo voće, a cena svežih plodova dva do tri puta je viša od jabuke, a u marketima i više. Ovo voće može dati i do 40 kilograma plodova po stablu, prenosi portal Agroklub.

Međutim, i kod ovog voća desila se jedna loša godina, kada je celokupan rod završio u lampeku, a iz kazana je potekla rakija "Mušmuluk", koja je u Nemačkoj, Belgiji i Francuskoj jedna od najcenjenijih. Tako litar te rakije u Nemačkoj je čak 140 evra.

Ova rakija prvi put je ove godine ocenjena i na Međunarodnom ocenjivanju vina i rakija koje je održano u Topoli, gde je nagrađena "velikim zlatom".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!