Berza

Juan na najnižem nivou prema dolaru u prethodnih 10 godina

Kineski renminbi (juan) spustio se na najniži nivo u deceniji, snizivši se 0,2 odsto na 7,0749 prema dolaru.

Dolarsko vezana valuta trguje u opsegu koji je postavila kineska vlada, a ranije ovog meseca vrednost je smanjena kako bi se borili protiv Trampovih dodatih tarifa. Taj potez znači da će američki izvoznici u Kinu osetiti teret niže valute, jer će roba biti skuplja za prodaju.

"Slabost renminbija malo će podstaći kineske izvoznike i pomoći u nadoknađivanju nekih uticaja američkih carina. Ali mi smo van tačke u kojoj se kretanje kursa bitno razlikuje za američke proizvođače koji izvoze u Kinu", rekao je Mark Villiams, azijski ekonomista iz "Capital Economics".

Dodao je da je kineska potražnja za američkom robom već opala. Hongkonški indeks akcija Sen Seng pao je za 0,8 odsto, prenosi B92.

Kineski potez ranije ovog meseca da pusti da valuta sklizne poslao je tržišta u pad. Zalihe su pale više od dva odsto, a kineska vlada je za svoju odluku okrivila protekcionističke politike.

U to vreme, vlada je rekla da "ima iskustvo, poverenje i sposobnost da održi kurs renminbija u osnovi stabilan na razumnom i uravnoteženom nivou".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!